Klopsiki w sosie własnym

Klopsiki w sosie własnym

Klopsiki w sosie własnym to pomysł na szybki, prosty i tani obiad, a do tego bardzo smaczny.

Możemy je podać zarówno z kaszą, ryżem, ziemniakami jak i makaronem.

Zdjęcie - Klopsiki w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

- 500 g mięsa mielonego (łopatka, szynka)

- 1 jajko

- 1 cebula

- 1 garść bułki tartej

- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka czerwona (lub inne wg uznania)

- 3-4 łyżki oleju

- 4 łyżki śmietany "18" + 1 łyżka mąki do zagęszczenia

- 2 szklanki bulionu warzywnego / rosołu

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na 1-2 łyżkach oleju. odstawiamy z palika na ok. 5 min. Mięso łączymy z lekko podstudzoną cebulą (patelni nie myjemy), mieszamy. Dodajemy jajko, bułkę tarą i przyprawy. Mieszamy ponownie do połączenia składników.

Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelnię po smażonej cebuli wlewamy - 2-3 łyżki oleju i smażymy klopsiki do zarumienienia (przewracamy klopsy, aby przyrumieniły się z każdej trony)

Po usmażeniu mięsa wlewamy na patelnię bulion.

Następnie łączymy śmietanę z mąką i hartujemy (zalewamy śmietanę 1 chochelką gorącego bulionu z patelni), aby uniknąć "zważenia" śmietany. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do klopsików. Przyprawiamy do smaku i trzymamy na palniku (tylko) do zagotowania.


Smacznego!

Ilość porcji 3-4

Czas przygotowania 20 min.


Kategorie przepisów