Klopsiki w sosie własnym
W ramach akcji przeprowadzanej na blogu Andrzeja i Ireny "Gotujemy po polsku", przygotowałam kilka przepisów, które będą opatrzone tym oto znaczkiem:
Patronat nad akcją objął agregator blogów kulinarnych z PierwszegoTloczenia.pl
składniki:
50 dag karkówki
1 cebula
bułka tarta (około 3 łyżek)
1 jajko
sól
pieprz
wywar warzywny lub kostka
Mięso pokroić na kawałki, zmielić przez maszynkę dwa razy. Cebulę obrać i zmielić. Składniki wrzucić do miski, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać na jednolitą masę a następnie lepić małe kulki. W garnku zagotować wywar, na wrzątek wrzucać klopsiki i gotować. Po kilku minutach klopsiki przełożyć do góry "nogami" i chwilkę podgotować na małym ogniu.