Klopsiki w sosie pomidorowym
Poniżej jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad. Świetnie doprawione mięsko, pasuje do makaronu i wbrew temu co może sugerować długaśny przepis, robi się je szybko i prosto :) przed wami klopsiki w sosie pomidorowym.
Składniki- Mięso mielone wołowe - 500g
- Bułka tarta - 2 garście
- Jajka - 1 szt
- Papryka chilli suszona - 2 szt
- Kmin rzymski - szczypta
- Sól - szczypta
- Oregano - 1 łyżka
- Pieprz - do smaku
- Papryka słodka - 1 łyżka
- Oliwa - do smażenia
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Parmezan tarty - 50g
- Makaron rurki - 400g
- Sos
- Cebula - 1 szt
- Oregano - szczypta
- Czosnek - 2 ząbki
- Pomidory krojone - 2 puszki
- Oliwa - do smażenia
- Sól - szczypta
- Pieprz - szczypta
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażyć. Dodać pomidory, szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu 15 minut. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić oregano i zamieszać. Gotować 1 minutę, raz czy dwa zamieszać.
klopsiki:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 C. Nasiona kminu oraz papryczki chilli uprażyć na suchej patelni teflonowej. Przesypać do moździerza, dodać dużą szczyptę soli i dobrze razem utłuc.
Mięso mielone przełożyć do dużej miski, dosypać przyprawy z moździerza. Dodać oregano. Dodać dużą szczyptę soli i pieprzu, bułkę tartą i jajko. Wszystko razem dobrze wymieszać łyżką. Nalać wody do miseczki. Moczyć dłonie i lepić z mięsa kulki wielkości piłeczek ping-pongowych. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić klopsiki i smażyć aż się dobrze zrumienią. Wlać sos pomidorowy na dno foremki żaroodpornej i przełożyć do niej klopsiki. Posypać warstwą startego parmezanu i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.
W międzyczasie ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Rozłożyć na talerze, na wierzch nałożyć porcje klopsików i skropić oliwą.