Klopsiki drobiowe Cioci Basi
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego drobiowego
- 200-500 g mielonych skórek (opcjonalnie)
- 1 cebula starta na tarce do ziemniaków
- bułka tarta do zagęszczenia masy
- 2-3 jajka
- 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- papryka czerwona ostra i słodka
- imbir, czosnek, majeranek, gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Doprawić do smaku, formować klopsiki, obtoczyć w mące i wrzucać na wrzący bulion. Gotować kilka minut od wypłynięcia.
Historia Przepisu z Szuflady Pani Barbary:
W mojej rodzinie zawsze były dwie ciocie Basie. Od prawie 9 lat ja jestem trzecią ciocią Basią :). Jedna z cioć jest związana z żywnością w sposób zawodowy i za tą ciocią poszłam w ślad. Jeszcze w czasie studiów stworzyłam ten przepis a moim głównym krytykiem i testerem był mój brat i jego syn. Stąd nazwa "Kiedyś to będzie nazywało się <Magiczne klopsiki cioci Basi>". Mój bratanek (mały pożeracz mięsa) jest zachwycony. To oczywiście nie jest jedyny przepis który wtedy powstał. Powstało ich w sumie 6, ale ten jest tym jedynym. Powyżej widać przepis na niezabielany sos koperkowy :)