Klopsiki drobiowe Cioci Basi

Klopsiki drobiowe Cioci Basi

Zdjęcie - Klopsiki drobiowe Cioci Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki drobiowe Cioci Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki drobiowe Cioci Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki drobiowe Cioci Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki drobiowe Cioci Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki drobiowe Cioci Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki drobiowe Cioci Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki drobiowe Cioci Basi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 200-500 g mielonych skórek (opcjonalnie)
  • 1 cebula starta na tarce do ziemniaków
  • bułka tarta do zagęszczenia masy
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • papryka czerwona ostra i słodka
  • imbir, czosnek, majeranek, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Doprawić do smaku, formować klopsiki, obtoczyć w mące i wrzucać na wrzący bulion. Gotować kilka minut od wypłynięcia.

 

 

 

 

 

Historia Przepisu z Szuflady Pani Barbary:

W mojej rodzinie zawsze były dwie ciocie Basie. Od prawie 9 lat ja jestem trzecią ciocią Basią :). Jedna z cioć jest związana z żywnością w sposób zawodowy i za tą ciocią poszłam w ślad. Jeszcze w czasie studiów stworzyłam ten przepis a moim głównym krytykiem i testerem był mój brat i jego syn. Stąd nazwa "Kiedyś to będzie nazywało się <Magiczne klopsiki cioci Basi>". Mój bratanek (mały pożeracz mięsa) jest zachwycony. To oczywiście nie jest jedyny przepis który wtedy powstał. Powstało ich w sumie 6, ale ten jest tym jedynym. Powyżej widać przepis na niezabielany sos koperkowy :)

Kategorie przepisów