Klonowe żeberka
Syrop klonowy to nieodłączny składnik kuchni kanadyjskiej, który towarzyszy wielu, wielu potrawom: od słodkich pankejków na śniadanie, przez obiady, aż po ciasta. Syrop klonowy ma naprawdę wszechstronne zastosowanie, podobnie zresztą, jak i miód. Dlatego doskonale nadaje się do pieczenia mięs – ot, chociażby żeberek. Tak więc dzisiaj pyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią mięsa na słodko.
KLONOWE ŻEBERKA
(4 porcje)
1,2kg żeberek,
1 nieduża cebula,
150ml syropu klonowego,
2 łyżki octu z czerwonego wina,
1 łyżka sosu Worcester,
1 łyżka sosu chili,
sól i pieprz
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Żeberka pokroić na kawałki i ułożyć na ruszcie, włożyć do piekarnika. Pod ruszt podłożyć brytfankę wypełnioną wodą, tak aby tłuszcz z żeberek skapywał bezpośrednio do niej – dzięki temu nic się nie zabrudzi, a woda dodatkowo zapobiegnie wysuszeniu mięsa. Żeberka piec 20 minut.
W tym czasie drobno posiekaną cebulę wymieszać w rondelku z syropem klonowym, octem, sosem Worcester, sosem chili, solą i pieprzem. Gotować 5 minut.
Podpieczone żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym, dokładnie polać marynatą. W piekarniku obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec żeberka jeszcze 45 minut, co jakiś czas polewając je sosem. Gotowe :)
(na podstawie przepisu z bloga Grumków)