Klasyczny jabłecznik (bez miksera)

Klasyczny jabłecznik (bez miksera)

Zdjęcie - Klasyczny jabłecznik (bez miksera) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klasyczny jabłecznik (bez miksera) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Bez miksera” to w moim osobistym rankingu przepisów słowo klucz. Oznacza, że mam mało pracy, mało zmywania i ekspressowo gotowe ciasto. Sytuacja idealna!

Zdjęcie - Klasyczny jabłecznik (bez miksera) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klasyczny jabłecznik (bez miksera) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś jabłecznik. Chociaż raczej to jabłka w cieście, bo ten placek jest ich aż pełen!

Zdjęcie - Klasyczny jabłecznik (bez miksera) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klasyczny jabłecznik (bez miksera) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, dodaj pokrojone w kostkę jabłka i … koniec pracy! Nie zdziwcie się jednak,  surowe ciasto jest naprawdę gęste. Jabłka wymieszałam z nim po prostu ręką- tak jest najłatwiej!

Zdjęcie - Klasyczny jabłecznik (bez miksera) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Klasyczny jabłecznik (bez miksera) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę/tortownice o ok. 25 cm średnicy.

Zdjęcie - Klasyczny jabłecznik (bez miksera) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz mąkę, cukier, sól, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dolej wymieszane mleko, jajka, esencję waniliową oraz olej. Wszystko wymieszaj łyżką/łopatką.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę, dodaj do ciasta (najwygodniej wymieszać składniki ręką- ciasto jest gęste).

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niej ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 50 minut.

Kategorie przepisów