Klasyczny chleb tostowy
Czasem urok tkwi w prostocie, dlatego zamiast eksperymentować z sezonowymi wypiekami, postawiłam na klasykę. Wymarzył mi się idealny, domowy chleb tostowy. Wysoki i delikatny chleb o rumianej skórce. Fantastyczny jako baza do kanapek, ale także do zapiekania i smażenia tostów.
Z wierzchu posypałam go kryształkami soli himalajskiej, ale możecie z tej opcji zrezygnować. Jeśli chcecie bardziej słodkawy chleb to proponuję do ciasta dodać trochę cukru.
5.0 z 2 ocen Klasyczny chleb tostowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki
- 600 g mąki pszennej typ 650 lub 550
- 7 g drożdży suszonych instant
- 50 g zimnego masła
- 350 ml mleka lub wody
- Łyżeczka soli
- Wierzch:
- białko
- kryształki soli himalajskiej
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnie mleko wymieszane z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem 4 minuty.
- Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2-3 minut.
- Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na 40 minut.
- Po tym czasie ciasto składamy i przekładamy do formy keksówki (12x24cm) wyłożonej pergaminem i posmarowanej masłem. Przykrywamy na 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i posypujemy solą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Chleb pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.