Klasyczne lody waniliowe.

Klasyczne lody waniliowe.

Piękne lato mamy tego roku. Tylko patrzeć, jak wyrosną u nas palmy i bananowce. Słońce grzeje niemiłosiernie i chciałoby się w całości zanurzyć w chłodnej wodzie. Szkoda tylko, że tak daleko mi do niej.

W takich chwilach zdarza mi się zazdrościć tym, których los rzucił w nadmorskie tereny.

A może by tak kupić mały domek w sąsiedztwie jednej z tych pięknych polskich plaż…

Jak już dojdę do tego etapu, wezmę to pod uwagę.

Tymczasem ratuję się domowymi lodami i przyznam, że choć w tych warunkach topią się na potęgę, to jest w nich coś uzależniającego. Ten, kto jako pierwszy wyprodukował domową wersję maszyny do kręcenia lodów był geniuszem, a ten kto włożył wanilię do śmietany był jeszcze większym. Lody są wyśmienite, jedyne prawdziwe, lepsze niż jakiekolwiek dostępne w sklepach. Pełne czarnych ziarenek wanilii, puszyste i maksymalnie kremowe. Idealne.

Moje dzieci chcą je jeść nawet na śniadanie i właściwie im się nie dziwię.

Zdjęcie - Klasyczne lody waniliowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(z podanych składników wychodzi około 850ml lodów)

  • 300ml mleka
  • 300ml śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 100g cukru
  • 4 żółtka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko i śmietanę wlewam do garnka. Wanilię przekroiłam wzdłuż na pół i wydrążyłam nasionka. Nasionka wraz z całym strąkiem do mleka i zagotowałam. Zestawiłam z ognia.
  • Żółtka ubiłam z cukrem na jasną puszystą pianę mikserem, a następnie stopniowo, wąską strużką dodawałam gorące mleko ze śmietanką. Po dodaniu całego mleka do masy żółtkowej, całość przelałam do garnka i mieszając podgrzewałam. Zdjęłam z ognia na chwilę przez zagotowaniem. Ostudziłam do temperatury pokojowej, a następnie dobrze schłodziłam w lodówce. By przyspieszyć ten etap, posiłkowałam się zamrażarką, pilnując jednak, by masa nie zamarzła.
  • Schłodzony custard przelałam do maszynki do lodów i mroziłam przez około 30-35 minut aż zgęstniały.
  • Na tym etapie można już cieszyć się lodami lub przełożyć do szczelnego pojemnika i dodatkowo zmrozić i podawać w wafelkach.
  • Lody można przygotować bez maszynki do lodów. W tym celu schłodzoną mieszankę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co 30-40 minut masę należy miksować, by rozbić powstające kryształki lodu. Czynność tę trzeba powtarzać aż lody zgęstnieją.

Smacznego!

Zdjęcie - Klasyczne lody waniliowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów