Klasyczne lody waniliowe.
Piękne lato mamy tego roku. Tylko patrzeć, jak wyrosną u nas palmy i bananowce. Słońce grzeje niemiłosiernie i chciałoby się w całości zanurzyć w chłodnej wodzie. Szkoda tylko, że tak daleko mi do niej.
W takich chwilach zdarza mi się zazdrościć tym, których los rzucił w nadmorskie tereny.
A może by tak kupić mały domek w sąsiedztwie jednej z tych pięknych polskich plaż…
Jak już dojdę do tego etapu, wezmę to pod uwagę.
Tymczasem ratuję się domowymi lodami i przyznam, że choć w tych warunkach topią się na potęgę, to jest w nich coś uzależniającego. Ten, kto jako pierwszy wyprodukował domową wersję maszyny do kręcenia lodów był geniuszem, a ten kto włożył wanilię do śmietany był jeszcze większym. Lody są wyśmienite, jedyne prawdziwe, lepsze niż jakiekolwiek dostępne w sklepach. Pełne czarnych ziarenek wanilii, puszyste i maksymalnie kremowe. Idealne.
Moje dzieci chcą je jeść nawet na śniadanie i właściwie im się nie dziwię.
Składniki:
(z podanych składników wychodzi około 850ml lodów)
- 300ml mleka
- 300ml śmietany kremówki
- 1 laska wanilii
- 100g cukru
- 4 żółtka
Przygotowanie krok po kroku:
- Mleko i śmietanę wlewam do garnka. Wanilię przekroiłam wzdłuż na pół i wydrążyłam nasionka. Nasionka wraz z całym strąkiem do mleka i zagotowałam. Zestawiłam z ognia.
- Żółtka ubiłam z cukrem na jasną puszystą pianę mikserem, a następnie stopniowo, wąską strużką dodawałam gorące mleko ze śmietanką. Po dodaniu całego mleka do masy żółtkowej, całość przelałam do garnka i mieszając podgrzewałam. Zdjęłam z ognia na chwilę przez zagotowaniem. Ostudziłam do temperatury pokojowej, a następnie dobrze schłodziłam w lodówce. By przyspieszyć ten etap, posiłkowałam się zamrażarką, pilnując jednak, by masa nie zamarzła.
- Schłodzony custard przelałam do maszynki do lodów i mroziłam przez około 30-35 minut aż zgęstniały.
- Na tym etapie można już cieszyć się lodami lub przełożyć do szczelnego pojemnika i dodatkowo zmrozić i podawać w wafelkach.
- Lody można przygotować bez maszynki do lodów. W tym celu schłodzoną mieszankę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co 30-40 minut masę należy miksować, by rozbić powstające kryształki lodu. Czynność tę trzeba powtarzać aż lody zgęstnieją.
Smacznego!