Klasyczne ciasto piernikowe
To przepis na „piernik last minute”, kiedy nie mamy czasu na leżakowanie ciasta, czekanie aż skruszeje. Pieczesz i jesz ciasto pachnące cynamonem, z lekko szczypiącym w język imbirem. Jest przepyszne!
Kandyzowany imbir, jaki używam do przepisu, kupicie bez problemu w większych sklepach (mi udało się kupić nawet wersję ekologiczną). Taki imbir w niesamowity sposób łączy w sobie słodycz cukierka z intensywnym, wręcz ostrym smakiem. Wspaniale pasuje do aromatu piernika!
Ciasto wyrosło mi dość wysokie, bo piekłam je w nie dużej foremce o średnicy ok. 20 cm.
*****
Ten przepis pochodzi z mojego świątecznego e-booka, który możecie darmowo pobrać pod linkiem poniżej.
To taka książeczka kucharska z przepisami na bożonarodzeniowe ciasta, ciasteczka i desery. Smacznej lektury! :)
Książeczkę znajdziecie pod TYM linkiem (klik)
Składniki:- kandyzowany imbir - 80 g
- kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 g
- mąka pszenna - 220 g
- migdały mielone - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 2 łyżeczki
- masło - 100 g
- brązowy cukier - 100 g
- miód - 150 ml
- jajko - 2 szt
Masło, cukier i miód podgrzej, aż cukier się rozpuści.
Masę wlej do dużej miski, dodaj jajka i zmiksuj. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, cynamon, sól. Wymieszaj.
Na koniec do ciasta dodaj posiekany kandyzowany imbir i skórkę pomarańczową.
Ciasto wlej do foremki o średnicy ok. 25 cm, piecz ok. 50 minut w temp. 200 oC.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.