Klasyczne ciasto piernikowe

Klasyczne ciasto piernikowe

To przepis na „piernik last minute”, kiedy nie mamy czasu na leżakowanie ciasta, czekanie aż skruszeje. Pieczesz i jesz ciasto pachnące cynamonem, z lekko szczypiącym w język imbirem. Jest przepyszne!

Zdjęcie - Klasyczne ciasto piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kandyzowany imbir, jaki używam do przepisu,  kupicie bez problemu w większych sklepach (mi udało się kupić nawet wersję ekologiczną). Taki imbir w niesamowity sposób łączy w sobie słodycz cukierka z intensywnym, wręcz ostrym smakiem. Wspaniale pasuje do aromatu piernika!

Ciasto wyrosło mi dość wysokie, bo piekłam je w nie dużej foremce o średnicy ok. 20 cm.

*****

Ten przepis pochodzi z mojego świątecznego e-booka, który możecie darmowo pobrać pod linkiem poniżej.

To taka książeczka kucharska z przepisami na bożonarodzeniowe ciasta, ciasteczka i desery. Smacznej lektury! :)

Książeczkę znajdziecie pod TYM linkiem (klik)

Zdjęcie - Klasyczne ciasto piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • kandyzowany imbir - 80 g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 50 g
  • mąka pszenna - 220 g
  • migdały mielone - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • masło - 100 g
  • brązowy cukier - 100 g
  • miód - 150 ml
  • jajko - 2 szt
Przygotowanie:

Masło, cukier i miód podgrzej, aż cukier się rozpuści.

Masę wlej do dużej miski, dodaj jajka i zmiksuj. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, cynamon, sól. Wymieszaj.

Na koniec do ciasta dodaj posiekany kandyzowany imbir i skórkę pomarańczową.

Ciasto wlej do foremki o średnicy ok. 25 cm, piecz ok. 50 minut w temp. 200 oC.

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Kategorie przepisów