Kkwabaegi
Karnawał chyba najwyższy czas zacząć..a jak karnawał to oczywiście pączki i inne smażone smakołyki..na początek pączki koreańskie..bardzo smaczne ...polecam..przepis podpatrzony tutaj, a tutajmożecie obejrzeć dokładnie jak robi się takie koreańskie pączki..Nic nie zrozumiałam co mówi ta urocza pani, ale pokazane jest wszystko bardzo dokładnie...spodobał mi się sposób dzielenia ciasta ..i swoje podzieliłam aż na 32 części haha..więc moich pączków było więcej ,ale za to mniejsze.
- 3 szkl.mąki pszennej
- 2 łyżki masła (około 50 g)
- 7 g suszonych drożdży lub 21 g świeżych
- 3 łyżki cukru
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Dodatkowo
- 3 – 4 łyżki cukru białego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Ciepłe mleko połączyć z cukrem, masłem i wsypać drożdże. Gdy ciasto ruszy dodać jajko. W misce umieścić przesianą mąkę, sól i dodać zaczyn.Wyrobić ciasto i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ugnieść i raz jeszcze pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na 16 porcji [ u mnie 32 ] i formować z nich wałeczki, które następnie skręcać (jeden koniec rolować w dół, przeciwny w górę) i skleić. Zawijaski odłożyć do wyrośnięcia.Gdy się napuszą przewrócić na druga stronę i znów odczekać jeszcze 15 minut. Gotowe pączki smażymy na rozgrzanym oleju.Wyjąć, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.Obtoczyć lub posypać cynamonową posypką.
UDOSTĘPNIJ TEN POST Facebook Twitter Google + Pinterest