Kiszonka z czerwonej kapusty przepis
Zbliża się Wielkanoc. Zrobiłam kiszonkę z czerwonej kapusty, która pięknie kontrastuje z potrawami, ale jest przede wszystkim bardzo zdrowa.
kapusta czerwona 1/2 sztuki
sok z kiszonej kapusty białej 1 łyżka
kminek 1/2 łyżeczki
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie całe 8 sztuk
sól do smaku 3 łyżeczki
woda 300 ml
Przygotowałam słoik 3/4 l. Wyparzyłam i wysuszyłam. Poszatkowałam pół główki kapusty, zasypałam solą i ubiłam. Odstawiłam na godzinę, kapusta puściła sok. Włożyłam kapustę ciasno do słoika, dodając przyprawy, uzupełniłam przegotowaną zimna wodą zmieszaną z łyżką soku z kiszonej białej kapusty. Przykryłam pokrywką nie zakręcając do końca. Po trzech dniach kapustę można jeść. Z dnia na dzień jest coraz smaczniejsza.