Kiszone pomidory

Po przecierze pomidorowym przyszła pora na kiszone pomidory! Na próbę zrobiłam kilka tygodni wcześniej małą porcję, aby spróbować jak smakują i do czego można ich użyć. Osobiście jestem zachwycona ich smakiem, ale można było się tego spodziewać, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju kiszonki  Zalewa i zestaw dodatków do pomidorów są identyczne jak te, które dodajemy właśnie do ogórków kiszonych, więc i ich smak jest bardzo zbliżony. Najlepsze pomidory do kiszenia to pomidory owalne odmiany Lima powinny być jędrne! Pomidory, które są bardzo soczyste nie bardzo będą się nadawały, ponieważ po ukiszeniu robią się zbyt miękkie i będą się rozpadać. Do czego można wykorzystać kiszone pomidory? Na przykład do przygotowania sosów, które można zaserwować z rybami, daniami wegetariańskimi, czy mięsnymi. Wspaniale smakują jako dodatek do past kanapkowych i pasztetów. Szczególnie polecam kwaśną zupę pomidorową. Zupa z kiszonych pomidorów przypadnie do gustu amatorom kwaśnych zup takich jak, ogórkowej, kwaśnicy czy barszczu.



Zdjęcie - Kiszone pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Autor: Anna
Typ dania: Przekąski

Składniki

  • Najlepsze pomidory do kiszenia będą owalne odmiany Lima, jędrne i raczej mniejsze - lepiej ułożą się w słoiku
  • Na dno każdego słoika włożyć:
  • Koszyczek kopru wraz z kawałkiem łodygi
  • Czosnek, wcześniej obrany - 3 lub 4 ząbki
  • Kawałek oczyszczonego chrzanu, wielkości małego palca
  • Łyżeczkę gorczycy
  • Ziele angielskie x 4
  • Ziarna pieprzu x 4-5
  • Liście porzeczki lub wiśni x 2
  • Liście laurowe x 2
  • 1 łyżka soli na każdy litr wody
  • Dość duże słoiki+zakrętki - czyste i wyparzone



Instrukcje
  1. Do każdego słoja włożyć porcję przypraw
  2. Pomidory ułożyć w słoiku
  3. Odmierzoną ilość wody zagotować, dodając 1 łyżkę soli na każdy litr wody, wymieszać, przestudzić
  4. Ciepłą wodą zalać pomidory tak, aby całe były przykryte
  5. Zakręcić zakrętkę lub jeśli macie klasyczne słoiki-wek, wytrzeć brzegi słoika i wieczko, nałożyć gumkę przykryć wieczkiem, założyć sprężynkę
  6. Przez 2-3 dni słoiki z pomidorami mogą stać w ciepłym miejscu (nie na słońcu!) następnie słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce
  7. Smacznego!


Zdjęcie - Kiszone pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kiszone pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kiszone pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Chutney z pomidorów
1

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Domowy ketchup
3

Domowy ketchup

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kiszone pomidory
1

Kiszone pomidory

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszone pomidory
6

Kiszone pomidory

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Relish z pomidorków koktajlowych
1

Relish z pomidorków koktajlowy…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Dżem z pomidorów
2

Dżem z pomidorów

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary