Kiszona cukinia w słoiki
Lecę do was z kolejnym przepisem tym razem na cukinię kiszoną w słoikach, tak zgadza się na cukinię a zrobiłam ją dlatego iż mama powiedziała mi że jest przepyszna i zgadzam się z nią jest jeszcze lepsza niż ogórki kiszone lecz to zależy od smaków i gustów mi na przykład przypadła do gustu, nic w niej nie ma trudnego aby przygotować. Zapewne znacie już taki przepis lecz ja na blogu jeszcze go nie miałam więc chętnie się z wami podzielę przepisem który jest banalnie prosty
Składniki na kiszoną cukinię w słoiki:
- dowolna ilość cukinii
do słoika:
- 1 łyżka soli drobnej,
- koper gałązka,
- 1-2 ząbków czosnku,
- surowa woda z kranu,
- kawałek chrzanu
Jak wykonać kiszoną cukinię w słoiki?
Przygotować cukinię przyniesioną z działki umyć ją i osuszyć nie obierać ze skóry chyba że ktoś tak woli, następnie gotową cukinię pokroić na wielkość słoika litrowego po czym wydrążyć środki a następnie pokroić w dowolnej grubości paski. Przygotowaną cukinię odstawić i zacząć przygotowanie słoików do każdego z nich włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu, ząbki czosnku przekrojone na pół oraz wsypać łyżkę soli po czym układać ciasno paski cukinii
Do już napakowanych słoików z cukinią wlać wodę prosto z kranu, szczelnie zakręcić każdy słoik po czym potrząsając nim wymieszać tak aby sól się rozpuściła można też zrobić solankę osobno w misce na litr wody 1 łyżka soli ale to już jak wolicie ja wolę mój sposób. Szczelnie zakręcone słoiki odstawić w ciepłym miejscu na 2-3 dni aby zaczął się proces kiszenia
Po 3-4 dni kiszona wygląda tak jak na pierwszym zdjęciu a po 10 dniach wygląda jak na ostatnich dodanych zdjęciach, więc sami widzicie kiszenie poszło znakomicie. Kiszona cukinia w sam raz nada się na zupy tak jak zupa ogórkowa z tym że ta będzie z cukinii. Jak taką ugotuję na pewno dam wam przepis i podzielę się opinią jak taka zupa smakuje jesteście ciekawi? bo ja strasznie może na dniach ugotuję czekajcie niecierpliwie