Kisiel miodowo-cytrynowy
Żeby dzisiejszy wpis nie wzbudził kontrowersji proszę potraktować go jako deser a nie lekarstwo:)
Wiem, że wysoka temperatura jest zabójcza dla leczniczych właściwości miodu jednak czasami zdarza się tak, że człowiek potrzebuje czegoś słodkiego a w domu akurat świecą pustki. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest domowy kisiel. Oryginalny smak, szybkość wykonania to argumenty za tym, żeby go przyrządzić. I nawet jeśli w wysokiej temperaturze wszystkie wartościowe składniki miodu ulegną zniszczeniu potrzeba na słodkie zostanie zaspokojona.
Składniki
- 2 szklanki wody,
- 100g miodu,
- skórka otarta z 2/3 cytryny,
- sok wyciśnięty z ½ cytryny,
- 4 goździki (pominęłam)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Zagotować wodę wraz z miodem, skórką i sokiem z cytryny oraz goździkami. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnej wody i mieszając, wlać do wody z miodem. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Podawać na ciepło.
Smacznego:)