Kisiel miodowo-cytrynowy

Kisiel miodowo-cytrynowy

Żeby dzisiejszy wpis nie wzbudził kontrowersji proszę potraktować go jako deser a nie lekarstwo:)

Wiem, że wysoka temperatura jest zabójcza dla leczniczych właściwości miodu jednak czasami zdarza się tak, że człowiek potrzebuje czegoś słodkiego a w domu akurat świecą  pustki. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest domowy kisiel. Oryginalny  smak, szybkość wykonania to argumenty za tym, żeby go przyrządzić. I nawet jeśli  w wysokiej temperaturze wszystkie wartościowe składniki miodu ulegną zniszczeniu potrzeba na słodkie zostanie zaspokojona.

Zdjęcie - Kisiel miodowo-cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki

  • 2 szklanki wody,
  • 100g miodu, 
  • skórka otarta z 2/3 cytryny, 
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny, 
  • 4 goździki (pominęłam)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Zagotować wodę wraz z miodem, skórką i sokiem z cytryny oraz goździkami. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnej wody i mieszając, wlać do wody z miodem. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Podawać na ciepło.

Smacznego:)

Kategorie przepisów