Kisiel kawowy

Kisiel kawowy

Słodkie małe co nieco - na pewno będzie smakować miłośnikom kawy :-)

Przepis pochodzi z książki autorstwa Ireny Krawczyk i Zofii Zawistowskiej "Desery" ( wyd.Watra - 1969 r. ). Książeczka jest dość wiekowa, ale przepisy w niej zawarte są nadal aktualne - no, może trochę się zmieniło, jeżeli chodzi o dostępność produktów. Zobaczcie, co dobrego gotowały nasze mamy i babcie 40 lat temu ;-)

 

Zdjęcie - Kisiel kawowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżki masła
  • czubata łyżeczka kawy Marago [ dałam kawę rozpuszczalną ]

 

Odlać 4 łyżki zimnego mleka i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.

Do gotującego się mleka wlać  - stale mieszając - rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną. Zagotować . Po zagotowaniu odstawić z ognia i dodać masło roztarte z kawą, dokładnie wymieszać. Przelać do salaterek opłukanych zimną wodą, odstawić do zastygnięcia.

Przed podaniem można posypać cukem pudrem.

 

Zdjęcie - Kisiel kawowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów