Kisiel kawowy
Słodkie małe co nieco - na pewno będzie smakować miłośnikom kawy :-)
Przepis pochodzi z książki autorstwa Ireny Krawczyk i Zofii Zawistowskiej "Desery" ( wyd.Watra - 1969 r. ). Książeczka jest dość wiekowa, ale przepisy w niej zawarte są nadal aktualne - no, może trochę się zmieniło, jeżeli chodzi o dostępność produktów. Zobaczcie, co dobrego gotowały nasze mamy i babcie 40 lat temu ;-)
Składniki :
- 2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżki masła
- czubata łyżeczka kawy Marago [ dałam kawę rozpuszczalną ]
Odlać 4 łyżki zimnego mleka i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
Do gotującego się mleka wlać - stale mieszając - rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną. Zagotować . Po zagotowaniu odstawić z ognia i dodać masło roztarte z kawą, dokładnie wymieszać. Przelać do salaterek opłukanych zimną wodą, odstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukem pudrem.