Kisiel bananowy
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 5minuty
Najłatwiejszy deser jaki można zrobić dosłownie w 5 minut. Wydaje się też, że bardzo pospolity. Ale wszystko, zależy od owoców, których użyjemy. Ja już robiłam większość tradycyjnych smaków, jednak ciągnie mnie do tych mniej oczywistych. Dlatego na blogu oprócz truskawkowego można znaleźć także żurawinowy, miodowo-cytrynowy a także z rabarbaru czy kiwi. Dzisiaj kolej na nowy smak. Miałam dwa, prawie czarne banany, zbyt zapychające, żeby je zjeść, ciasta tez nie chciałam, pomyślałam więc o kisielu. Aby nie był zbyt mdły trzeba dodać sporo soku z cytryny. Bardzo polecam:)
Składniki- banany - 2 szt.
- cytryna - 1 szt.
- cukier - ok. 2 łyżek
- mąka ziemniaczana - ok. 1,5 łyżki
Do garnka wlać ok. 500 ml wody, wycisnąć sok z cytryny. Dodać cukier i pokrojone w plasterki banany, kilka można odłożyć do dekoracji. Zagotować, w tym czasie banany powinny się zacząć rozpadać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Wlać do bananów, zagotować, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Podawać ciepły.