Kieszonki nadziewane roszponką
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 200 g roszponki
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki startego sera mozzarella
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Zimne masło ścieramy na tarce i dodajemy posiekany czosnek, mieszamy. Łączymy masło z roszponką.
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z żyłek i błon. Następnie długim i cienkim nożem nacinamy wzdłuż by zrobić kieszonkę.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka, zarówno na zewnątrz jak i w środku kieszonki. Każdą kieszeń napełniamy roszponką i spinamy za pomocą wykałaczek.
Bułkę tartą łączymy z startym serem mozzarella. Jajko rozkłócamy z trzema łyżkami wody. Pierś z kurczaka zanurzamy w jajku a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna i smażymy mięso do uzyskania rumianego koloru z każdej strony.