Kieszonki nadziewane roszponką

Kieszonki nadziewane roszponką

Zdjęcie - Kieszonki nadziewane roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 200 g roszponki
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki startego sera mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Zimne masło ścieramy na tarce i dodajemy posiekany czosnek, mieszamy. Łączymy masło z roszponką.

Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z żyłek i błon. Następnie długim i cienkim nożem nacinamy wzdłuż by zrobić kieszonkę.

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka, zarówno na zewnątrz jak i w środku kieszonki. Każdą kieszeń napełniamy roszponką i spinamy za pomocą wykałaczek.

Bułkę tartą łączymy z startym serem mozzarella. Jajko rozkłócamy z trzema łyżkami wody. Pierś z kurczaka zanurzamy w jajku a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna i smażymy mięso do uzyskania rumianego koloru z każdej strony.

Zdjęcie - Kieszonki nadziewane roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kieszonki nadziewane roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów