Ketchup z cukinii
Lato to czas przetworów, więc warto zrobić trochę zapasów na zimę.
Ketchup z cukinii smakuje inaczej niż tradycyjny pomidorowy, ale to nie znaczy, że gorzej. Jest dość pikantny, dość wyraźnie wyczuwa się w nim cebulę. To świetny dodatek do kanapek !
przepis znalazłam u Ewy
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- 400 g koncentratu pomidorowego
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do startej cukinii. Posolić, wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Po 3 godzinach odlać powstały sok, do cukinii dodać cukier i gotować 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut.
Całość zmiksować na gładko (można blenderem lub w malakserze) i przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 15 minut.