Keks - zdrowsza wersja bez cukru

Keks - zdrowsza wersja bez cukru

Zdjęcie - Keks - zdrowsza wersja bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Keks to dla mnie najbardziej bożonarodzeniowe ciasto. Odkąd pamiętam pojawiał się u nas na świątecznym stole. Zawsze lubiłam to ciasto i nic przez lata się nie zmieniło. Keks robię tylko raz w roku i to pewnie stanowi o jego wyjątkowości, nie ma szans by sie mógł znudzić.
Pyszny, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii, długo utrzymuje świeżość, a właściwie im starszy tym lepszy.
Mój ulubiony to keks biszkoptowy bez dodatku tłuszczu oblany polewą czekoladową (przepis tutaj).
Dzisiejszy keks to tradycyjny keks, ale taki "babkowy", ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich ciastach ucieranych.
Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" i jest jak zwykle niezawodny. Polecam!

Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, słodkich, pełnych radości i miłości Świąt Bożego Narodzenia!

Składniki:
Zdjęcie - Keks - zdrowsza wersja bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

200 g masła
150 g ksylitolu
300 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
skórka otarta z cytryny
2 łyżki ciemnego rumu
esencja waniliowa
500 g bakalii (żurawina, skórka pomarańczowa, figi, rozdynki, morele, daktyle)
dodatkowo:
80 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  • miękkie masło utrzeć ze Zdjęcie - Keks - zdrowsza wersja bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • zmielonym ksylitolem na biały puch. Dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać esencję waniliową
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do ciasta cały czas ucierając, ciasto będzie dość gęste
  • rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (do wody można dodać rum). Pozostałe bakalie dowolnie pokroić. Rodzynki dobrze odsączyć, wszystkie bakalie wymieszać z dwoma łyżkami mąki i dodać do ciasta
  • przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch szpatułką. Piekłam w jednej dużej foremce 31x13x8 cm
  • piec w 180`C 1 godzinę i 10 minut
  • w małym garnuszku doprowadzić do wrzenia śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i pozostawić na kilka minut, następnie dokładnie wymieszać. Posmarować polewą czekoladową wierzch keksu

SMACZNEGO ! Zdjęcie - Keks - zdrowsza wersja bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów