Keks bananowy
Oprócz mazurka zrobiłam na Wielkanoc jeszcze jedno ciasto. Wszystkim tak smakowało, że postanowiłam upiec je jeszcze raz. Dlatego teraz mogę je zaprezentować, wtedy tak szybko zniknęło, że nie dałam rady zrobić zdjęć;) Smakuje bardzo ciekawie, pysznie i wyraziście (nie powinno się pomijać soli, która podkreśla smak), no i jest z moim ulubionym dodatkiem banana. Nie jest to tradycyjny keks, ale to raczej w niczym nie przeszkadza;D Przepis można modyfikować i dodawać różne bakalie, więc szybko się nie znudzi.
Keks bananowy
- 1/2 szklanki (ok. 100g) cukru
- 50g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki (ok. 260g) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 średnie banany (ok. 240g bez skórki)
- 100g mieszanki keksowej
- 50g rodzynek
- 30g suszonych moreli, pokrojonych
Zmiksować cukier, masło, mleko, jajko i esencję waniliową.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Zmiksować je z mokrymi składnikami.
Dodać rozgniecione banany i zmiksować.
Wmieszać bakalie.
Przelać ciasto do nasmarowanej
keksówki o długości ok. 21cm.
Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 1 godzinę
(koniecznie sprawdzić patyczkiem).
Studzić w formie i ostrożnie wyjąć.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 14
Kaloryczność jednej porcji: 180 kcal