Keks bakaliowy
Keks smaczny, bakaliowy, robiony w świąteczny Pierwszy Dzień Nowego Roku. Przepis zaczerpnęłam z bloga Cudawianki, lecz troszkę go zmodyfikowałam :)
Składniki:
*8 dag orzechów włoskich
*8 dag suszonej moreli
*8 dag rodzynek
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*5 jajek
*kostka masła
*szklanka cukru
*1 i 1/2 szklanki mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Zalewamy bakalie wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Następnie odcedzamy i posypujemy mąką ziemniaczaną.
Żółtka ucieramy mikserem z masłem, dodając cukier. Ubijamy białka na sztywną pianę (zawsze sprawdzam,czy sztywna trzymając miskę nad głową Synka, a jemu się to niezmiernie podoba; zawsze jest ubita dobrze:D ).
Łączymy pianę mikserem z masą z żółtek. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bakaliami, a później już łyżką mieszamy masę jajeczno-maślaną z przygotowaną mąką z bakaliami.
Gotową masę wylewamy na przygotowaną wcześniej formę keksową (posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą).
Keks pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
Smacznego :)