Keks bakaliowy

Keks bakaliowy

Keks smaczny, bakaliowy, robiony w świąteczny Pierwszy Dzień Nowego Roku. Przepis zaczerpnęłam z bloga Cudawianki, lecz troszkę go zmodyfikowałam :)

Zdjęcie - Keks bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*8 dag orzechów włoskich

*8 dag suszonej moreli

*8 dag rodzynek

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*5 jajek

*kostka masła

*szklanka cukru

*1 i 1/2 szklanki mąki

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Zalewamy bakalie wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Następnie odcedzamy i posypujemy mąką ziemniaczaną.

Żółtka ucieramy mikserem z masłem, dodając cukier. Ubijamy białka na sztywną pianę (zawsze sprawdzam,czy sztywna trzymając miskę nad głową Synka, a jemu się to niezmiernie podoba; zawsze jest ubita dobrze:D ).

Łączymy pianę mikserem z masą z żółtek. Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bakaliami, a później już łyżką mieszamy masę jajeczno-maślaną z przygotowaną mąką z bakaliami.

Gotową masę wylewamy na przygotowaną wcześniej formę keksową (posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą).

Keks pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Smacznego :)

Zdjęcie - Keks bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów