Kebab z sałatką
Składniki – mięso:
- 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarnna
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w paski
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
Składniki – ziemniaczki pieczone:
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 duże ziemniaki
- 1 szczypta soli
- przyprawa do ziemniaków
- słodka mielona papryka
Składniki – sałatka:
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 cebulka czerwona
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka octu ryżowego i soku z cytryny
- ½ łyżeczki miodu
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe
Składniki – sos ziołowy:
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 szczypta pieprzu i soli
- posiekana pietruszka
Przygotowanie:
Mięso:
mięso mieszamy z olejem i przyprawami, wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy kilka minut, co chwila mieszając, do miękkości mięsa.
Pieczone ziemniaczki:
ziemniaki obieramy i kroimy w grube słupki – jeśli mamy mniejsze ziemniaki, kroimy je na połówki. Mieszamy je z olejem, szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i słodką papryką do smaku.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 190℃ około 40 minut.
Sos ziołowy:
jogurt grecki, majonez, posiekaną pietruszkę, starty ząbek czosnku, sól i pieprz dokładnie mieszamy.
Sałatka:
pomidorki kroimy na pół, cebulkę w piórka. Mieszamy z miksem sałat. Całość polewamy sosem przygotowanym z oleju, ziół prowansalskich, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu.