Kebab z sałatką

Kebab z sałatką
Zdjęcie - Kebab z sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki – mięso:

  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarnna
  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w paski
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 szczypta soli 
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki 

Składniki – ziemniaczki pieczone:

  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 duże ziemniaki 
  • 1 szczypta soli
  • przyprawa do ziemniaków
  • słodka mielona papryka

Składniki – sałatka: 

  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 cebulka czerwona 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka octu ryżowego i soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • mix sałat 
  • pomidorki koktajlowe

Składniki – sos ziołowy:

  • 1 łyżka jogurtu greckiego 
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 starty ząbek czosnku 
  • 1 szczypta pieprzu i soli
  • posiekana pietruszka

Przygotowanie:

Mięso:

mięso mieszamy z olejem i przyprawami, wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy kilka minut, co chwila mieszając, do miękkości mięsa.

Pieczone ziemniaczki:

ziemniaki obieramy i kroimy w grube słupki – jeśli mamy mniejsze ziemniaki, kroimy je na połówki. Mieszamy je z olejem, szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i słodką papryką do smaku.

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 190℃ około 40 minut.

Sos ziołowy:

jogurt grecki, majonez, posiekaną pietruszkę, starty ząbek czosnku, sól i pieprz dokładnie mieszamy.

Sałatka:

pomidorki kroimy na pół, cebulkę w piórka. Mieszamy z miksem sałat. Całość polewamy sosem przygotowanym z oleju, ziół prowansalskich, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu.

Kategorie przepisów