Kebab szejka
Sheik Kebab.
Składniki. 300 g mięsa jagnięcego, mielonego, 1 cebula mała, 1 łyżka świeżej kolendry, 1 chilli zielone, 1 łyżka jogurtu, 1 łyżeczka imbiru świeżego, 1 łyżeczka czosnku zmiażdżonego, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka garam masala, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ziela ang.mielonego, 1 cytryna
Wykonanie. Posiekaną kolendrę wymieszać z zieloną chilli i posiekaną cebulą. Jogurt połączyć z resztą przypraw i dodać do cebuli z kolendrą i chilli. Mięso wyrobić dokładnie z przyprawami ugniatając ręką. Mięso podzielić na porcje i układać wokół bagnecika(patyka) ,delikatnie zaciskając,aby mięso się trzymało. Kebab skropić olejem i piec na rożnie.
Podawać z cząstkami cytryn i raitą ogórkowa.