Kawa po duńsku
Nigdy do tej pory nie piłam kawy z dodatkiem żółtka, ale jako że bardzo lubię kogel-mogel, nie miałam żadnych oporów by wypróbować ten przepis. Tak przygotowana kawa jest kremowa i wyrazista w smaku, a dodatek skórki cytrynowej nadaje jej ciekawego akcentu. Ponieważ kawę tę podaje się na zimno, świetnie sprawdzi się w letnie popołudnia :)
KAWA PO DUŃSKU
(1 porcja)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1 żółtko,
- 2 łyżeczki cukru,
- ½ łyżeczki skórki startej z cytryny,
- bita śmietana,
- kostki lodu
Żółtko utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę. Dodać kawę zaparzoną w 200ml wody i kilka kostek lodu. Dobrze wymieszać i przelać do wysokiej szklanki. Udekorować bitą śmietaną (ja dodatkowo posypałam jeszcze odrobiną cynamonu).
(na podstawie przepisu ze strony 2drink)