Kawa piernikowa

Kawa piernikowa
Weekend upływa mi na odwiedzinach u babć i dziadka. Jakie to szczęście, że są.
Dla jednej babci upiekłam z siostrą Kopiec Kreta, jej ulubione ciasto. Dla drugiej, na dzisiejsze odwiedziny - torcik, który robiłam jesienią na imieniny taty.
A w tak zwanym międzyczasie – kawa piernikowa i notatki z polityki wyżywiania ludności. W czwartek pierwszy egzamin, brr...

Zdjęcie - Kawa piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KAWA PIERNIKOWA
(na 2 porcje)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1 szklanka wrzątku,
1 szklanka gorącego mleka,
2-3 łyżeczki miodu,
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika,
bita śmietana,
cynamon do posypania

Miód i przyprawę do piernika wymieszać, lekko podgrzać (np. w mikrofalówce).
Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, następnie wlać gorące mleko.
Do kubeczków wlać najpierw miód z przyprawami, następnie kawę, na wierzch nałożyć bitą śmietanę i posypać cynamonem.


Zdjęcie - Kawa piernikowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów