"Kasztanowa" bagietka

"Kasztanowa" bagietka
Zdjęcie - "Kasztanowa" bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z uwagi na bogactwo składników odżywczych warto czasami sięgnąć po marony-jadalne kasztany.Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego,a także witaminy B,K i C.Bogate są w potas,i magnez - idealne zatem dla nerwowych ludzi narażonych na stres i zmęczenie.Znajdziesz w nich również wapń,żelazo,fosfor i miedź.Zawierają cenny składnik escynę ,która uszczelnia naczynia krwionośne,zapobiegając powstawaniu żylaków.Korzystnie wpływa na układ immunologiczny ,co szczególnie ważne jest dla naszego zdrowia jesienią i zimą.Natomiast mąka kasztananowa całkowicie pozbawiona jest glutenu i w ciekawy sposób może urozmaicć dietę alergików uczulonych na gluten.
Zapraszam na bagietkę upieczoną z dodatkiem jadalnych kasztanów i mąką kasztanową.Dodatek maronów i miodu nadaje bagietce nutę słodyczy.

Zdjęcie - "Kasztanowa" bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

150 g gotowanych kasztanów
300 g mąki orkiszowej jasnej 630+ do podsypania
200 g mąki kasztanowej
250 ml wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 op. suchych drożdży
1 jajko
1 łyżka miodu

Wykonanie:
  • marony posiekać
  • mąkę z solą drożdżami,jajkiem ,miodem i letnią wodą zagnieść na jednolite ciasto.Dodać posiekane marony,wymieszać.Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do podwojenia objetości
  • ciasto na posypanym mąką blacie jeszcze raz zagnieśc,podzielić na 2 części.Uformować 2 bagietki i skręcić je.Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić ponownie do wyrośnięcia
  • piekarni nagrzać do 230`C.Bagietki posmarować wodą i piec na dolnej szynie 25 minut
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Kategorie przepisów