Kartoflanka z Pragi
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Kartoflanka z Pragi czyli Bramboracka to bardzo dobra, pożywna zupa warzywna, pachnąca majerankiem, kminkiem, z wyraźną nutą grzybową. Idealna na zimne dni, kiedy trzeba się rozgrzać jednocześnie tak sycąca, że drugie danie nie jest już potrzebne.
Składniki- ziemniaki - 500 g
- boczek wędzony - 200 g
- włoszczyzna - 1 pęczek
- masło klarowane - 50 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- mąka - 2 łyżki
- grzyby suszone - 100 g
- śmietanka - 125 g
- kminek - 1 /2 łyżeczki
- majeranek - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- woda - ok. 8 szklanek
Pokrojone ziemniaki, włoszczyznę oraz boczek włożyć do garnka i zalać wodą. Doprawić majerankiem i kminkiem, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Zeszklić cebulę na gorącym maśle, dołożyć czosnek i lekko podsmażyć. Oprószyć mąką i smażyć do zarumienienia. Wyjąć boczek z zupy i połowę włoszczyzny. Resztę znajdującą się w garnku zblendować i wymieszać z zasmażką z cebuli. Dodać do zupy pokrojone i namoczone grzyby. Gotować przez kolejne 15 minut. Do zupy dodać odstawioną połowę włoszczyzny. Gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć zupę z ognia i wymieszać ze śmietaną. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy.
Smacznego:)