Kartoflanka z Pragi

Kartoflanka z Pragi
Zdjęcie - Kartoflanka z Pragi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 60
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 50minuty

Kartoflanka z Pragi czyli Bramboracka to bardzo dobra, pożywna zupa warzywna, pachnąca majerankiem, kminkiem, z wyraźną nutą grzybową. Idealna na zimne dni, kiedy trzeba się rozgrzać jednocześnie tak  sycąca, że drugie danie nie jest już potrzebne.

Składniki Instrukcje

Pokrojone ziemniaki, włoszczyznę oraz boczek włożyć do garnka i zalać wodą. Doprawić majerankiem i kminkiem, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Zeszklić cebulę na gorącym maśle, dołożyć czosnek i lekko podsmażyć. Oprószyć mąką i smażyć do zarumienienia. Wyjąć boczek z zupy i połowę włoszczyzny. Resztę znajdującą się w garnku zblendować i wymieszać z zasmażką z cebuli. Dodać do zupy pokrojone i namoczone grzyby. Gotować przez kolejne 15 minut. Do zupy dodać odstawioną połowę włoszczyzny.  Gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć zupę z ognia i wymieszać ze śmietaną. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy.

Smacznego:)

Zdjęcie - Kartoflanka z Pragi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów