Kartoffelsalat
To sałatka z kuchni niemieckiej lub pozostającej pod wpływami tejże kuchni, zaliczana jest do potraw postnych, sposób zatem jej przygotowania jest niezwykle prosty. Swoboda w dobraniu składników jest tutaj bardzo duża jednakże szkielet składnikowy na którym zawsze opiera się ta sałatka to : ziemniaki, ogórki marynowane , cebula i majonez, sól i pieprz.
Do tego schematu można dodać jeszcze rzodkiewkę, ogórki kiszone, kapary, szczypiorek, musztardę, zieloną pietruszkę, koperek, majeranek no i oczywiście szynkę lub jak kto woli wędlinę różnej maści.
Moja propozycja tej niemieckiej sałatki jest bardzo lekka i jeśli można ją tak nazwać , gdy jednym ze składników są ziemniaki vel kartofle, dietetyczna i w tym właśnie przypadku może stanowić danie główne, a nie tylko dodatek. Rzecz jasna zatem , że zamiast majonezu użyłem jogurtu greckiego – hmn... dla niektórych kontrowersyjne może wydawać się użycie greckiego składniku w daniu z kuchni niemieckiej, cebula to u mnie szalotka - zatem Francja, bez bulionu, ale z ogórkami marynowanymi oraz ze świeżą miętą oraz pietruszką.
Sałatka ziemniaczana podawana jest w niektórych regionach Niemiec ze smażonym szpekiem lub skwarkami i często jest dodatkiem do sznycla , pieczonej kiełbasy, a u nas do schabowego. Towarzyszy temu w Niemczech bardzo często kufel piwa i być może goloneczka. Ja wolę jednak jej postną wersję , choć pewnie tą niemiecką też bym nie pogardził.
Skład :
Ziemniaki 0,5 kg
2 ogórki marynowane średniej wielkości
2 cebulki szalotki
jogurt grecki – tyle ile trzeba
świeża mięta
świeża pietruszki natka
sól, pieprz
majonezu użyłem tylko do dekoracji
oliwa z oliwek
Przygotowanie :
Ziemniaki gotujemy w mundurkach – nie tracą wartości smakowej wtedy, po ugotowaniu , tak by się nie rozpadły, obieramy i studzimy. Bardzo dobrze jest ugotować je na parze. Niektórzy wrzucają je po obraniu do marynaty z bulionu i octu, ja jednak tego nie stosuję. Po ostudzeniu obieramy kartofle z mundurków i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Cebulę szalotkę , ogórki siekamy dowolnie.
Miętę i pietruszkę siekamy dokładnie i doskonale.
Jogurt grecki mieszamy z około łyżką zalewy z ogórków konserwowych, dobrze byłoby gdyby byłyby to ogórki marynowane z papryczką chilii.
Teraz wszystko zależy od inwencji własnej , gdyż albo wymieszamy wszystko w misce i postawimy na stół jak na polskim weselu, albo ułożymy poszczególne składniku osobno na talerzu i otoczymy sosem z jogurtu oraz posypiemy świeżymi ziołami lub coś pomiędzy tymi propozycjami podania. Najważniejsze by cieszyło nasze oko i smakowało.
Wymieszaną sałatkę dobrze odstawić na noc do lodówki , by smaki połączyły się i przegryzły ze sobą.
Oczywiście solimy i pieprzymy całość – choć w przypadku gdy dodajemy kapary, soli troszkę mniej.
Przed podaniem warto skropić delikatnie oliwą z oliwek , co poprawi przyswajalność i trawienie sałatki przez nasz organizm , a także podniesie jej walor smakowy.
Tutaj tworzyłem ogórki w zalewie z chilli
Dotychczasowe obserwacje pouczają, ze miliony razy ludzie kopali kartofle, ale nie jest wykluczone, ze jeden raz na miliard stanie się na odwrót, ze kartofel będzie kopal człowieka.
[Stanisław Lem]