Karpatka
Popełniona przeze mnie po raz pierwszy na życzenie mojej mamy. Kiedyś to właśnie ona nam ją robiła... Jak to wszystko się zmienia. Ciekawe czy za jakiś czas będę mogła liczyć na swoją córkę w tek kwestii ;-)? Bo jakoś dzisiaj nie garnie się do kuchennej pomocy;-)
Składniki:
Ciasto:
- 125 g masła,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
- 1/4 szklanki cukru,
- 700 ml mleka,
- 200 g miękkiego masła,
Przygotowanie:
Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i i mieszać aż powstanie gęsta i gładka masa. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą prostokątną formę o wymiarach25 x 35 cm posmarować masłem i posypać mąką. Jedną część ciasta wyłożyć łopatką silikonową na blachę, moczyć ją w ciepłej wodzie, żeby masa nie przywierała i dała się łatwo rozprowadzić. Piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć placek z blaszki, wyłożyć na siatkę, a blachę umyć i osuszyć. Powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Zagotować 500 ml mleka z cukrem, a w 200 ml mleka rozprowadzić proszki budyniowe. Wlać mleko z rozpuszczonym budyniem i mieszać aż całość będzie miało gładką konsystencję. Chwilę pogotować, około 2 minut. Odstawić i ostudzić. Do budyniu dodawać masło po łyżce i mieszać mikserem. Kremem posmarować jedną część ciasta, na pofalowanej części. Przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia w chłodne miejsce na 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.