Karpatka idealna
Wreszcie! Wreszcie! Wreszcie doczekała się rodzina i blog się doczekał!
Wymarzona przez wszystkich KARPATKA IDEALNA!
Już nawet nie będę liczyć od jak dawna „chodziła” za wszystkimi!
Od kiedy poznałam Łukasza była również i Jego marzeniem!
A jak wiecie – marzenia uwielbiam spełniać!
W ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam przepis na KARPATKĘ IDEALNĄ!
Zrobioną z przepisu mojej ukochanej babci – sprawdzony od lat!
Przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe.
Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem, który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki. Jest to prawdziwy, domowy krem budyniowy, nie z budyniu z proszku – i tylko taki polecam!
Ps. do przygotowania karpatki użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO!
W przypadku wysokich ciast sprawdza się znakomicie!
Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć.
Idealna forma na karpatkę?
Zdecydowanie TAK!
Świetnie do kremu sprawdzi się również moja ukochana pasta cukiernicza Pasta waniliowa – wystarczy odrobina, by nadać masom i kremom bajeczny smak!
Pamiętajcie, że wpisując w koszyku zakupowym na https://www.sweetdecor.pl/ kod: SYLWIA2021 odejmie Wam 5% od całych zakupów!
SKŁADNIKI:
KREM BUDYNIOWY:
* mąka ziemniaczana ( bardzo czubata ) – 1 łyżka
* mąka pszenna ( bardzo czubata ) – 1 łyżka
* cukier – 5 łyżek
* żółtko L – 1 szt
* wanilia ( ziarna, esencja) – do smaku
* dobrej jakości masło – 250 g
CIASTO:
* woda – 375 ml = 1,5 szkl
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* masło – 200 g
* jajka – 8 szt
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
( rant 25×25 )
CIASTO:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól. Podgrzewamy.
Dodajemy masło.
Kiedy masło się roztopi i masa zacznie się gotować, zmniejszamy płomień i dodajemy mąkę.
Mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek.
Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno po jednym jajku.
Za każdym razem miksujemy do połączenia.
Dzielimy na 2 części, wykładamy na papier, robimy fale.
Pieczemy w rancie ( można w 2 rantach ” na raz” lub kolejno ).
Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika – 210 stopni C, grzałka góra-dół + termoobieg i pieczemy 20 minut, nie otwierając w tym czasie piekarnika.
Dopiero kiedy ciasto pofałduje się i zrumieni, obniżamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy około 15-20 minut, dosuszając blat ciasta.
Na tym etapie uchylamy piekarnik, dosłownie na kilka sekund, zamykam i dosuszamy ponownie.
KREM:
0,3 litra mleka gotujemy z 4 łyżkami cukru oraz wanilią i mieszamy do rozpuszczenia cukru.
W 0,2 l zimnego mleka rozprowadzamy dokładnie obie mąki.
Kiedy mleko z cukrem się zagotuje, dodajemy wymieszane mleko z mąka i wszystko energicznie mieszamy.
Zmniejszamy płomień i włączamy blender – cały czas blendujemy – krem będzie gęstniał i robił się kremowy.
Wyłączamy płomień, dodajemy do bardzo gorącego budyniu 2 żółtka (jeśli małe) i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Kiedy budyń porządnie ostygnie, dodajemy go partiami do utartego wcześniej masła i cały czas miksujemy.
CAŁOŚĆ:
Blaty przekładamy kremem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
W sklepie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie ranty różnej wielkości – począwszy od małych i niski, a skończywszy na dużych i wysokich. Okrągłe, kwadratowe i prostokątne – zdecydowanie jest w czym wybierać! ZOBACZCIE TUTAJ – KLIK!