Karp zapiekany z pieczarkami

Karp zapiekany z pieczarkami

Dziś prezentuję niezwykle łatwego w przygotowaniu karpia, który z pewnością będzie bardzo popularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni, a następnie dopieczony w piekarniku wraz z pieczarkami. Niezwykle prosty przepis dla fanów klasycznych smaków świątecznych. Ja uwielbiam karpia, a ten mi bardzo przypadł do gustu. Należy pamiętać tylko o tym, żeby go dobrze doprawić i odstawić do zamarynowania przed obtoczeniem w mące, wtedy nie będzie mdły w smaku. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karp zapiekany z pieczarkami

(8 porcji)

Składniki:

  • 1 karp (ok. 1,5 kg) bez głowy i ogona, pokrojony na 8 równych dzwonków
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g masła
  • 300 g małych pieczarek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Dopraw dzwonka porządnie solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę do zamarynowania.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  3. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło i wrzuć pieczarki. Podsmaż do lekkiego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem i wyjmij z patelni.
  4. Każdy kawałek ryby obtocz w roztrzepanym jajku, następnie dokładnie w mące wymieszanej z papryką.
  5. Do patelni po pieczarkach dodaj olej, rozgrzej ją na średnim ogniu i ułóż na niej ryby. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia i przełóż do naczynia do zapiekania.
  6. Dodaj pieczarki i włóż do piekarnika na 15-20 minut.

Smacznego!

Zdjęcie - Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Carp baked with mushrooms

(8 servings)

Ingredients:

  • 1 carp (about 1.5 kg), head and tail discarded, cut into 8 pieces
  • juice of 1 lemon
  • 100 g butter
  • 300 g of small button mushrooms
  • 2 eggs, lightly beaten
  • 1/2 cup flour
  • 1 teaspoon paprika
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • salt, pepper

Preparation:

  1. Season the carp pieces generously with salt and pepper, sprinkle with lemon juice and set aside for 1 hour.
  2. Preheat the oven to 180 oC.
  3. Heat large pan over medium heat, add butter and mushrooms and cook until lightly browned. Season with salt and pepper, and remove from pan.
  4. Dredge each piece of fish in egg, next coat with flour mixed with paprika.
  5. Heat the same pan over medium heat, add oil and add fish pieces. Cook on each side until browned and transfer into baking dish.
  6. Add mushrooms and bake for 15-20 minutes.

Enjoy!

Zdjęcie - Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów