Karp zapiekany z pieczarkami
            Dziś prezentuję niezwykle łatwego w przygotowaniu karpia, który z pewnością będzie bardzo popularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni, a następnie dopieczony w piekarniku wraz z pieczarkami. Niezwykle prosty przepis dla fanów klasycznych smaków świątecznych. Ja uwielbiam karpia, a ten mi bardzo przypadł do gustu. Należy pamiętać tylko o tym, żeby go dobrze doprawić i odstawić do zamarynowania przed obtoczeniem w mące, wtedy nie będzie mdły w smaku. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English

(8 porcji)
Składniki:
- 1 karp (ok. 1,5 kg) bez głowy i ogona, pokrojony na 8 równych dzwonków
 - sok z 1 cytryny
 - 100 g masła
 - 300 g małych pieczarek
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
 - 1 łyżka oleju roślinnego
 - sól, pieprz
 
Przygotowanie:
- Dopraw dzwonka porządnie solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę do zamarynowania.
 - Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
 - Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło i wrzuć pieczarki. Podsmaż do lekkiego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem i wyjmij z patelni.
 - Każdy kawałek ryby obtocz w roztrzepanym jajku, następnie dokładnie w mące wymieszanej z papryką.
 - Do patelni po pieczarkach dodaj olej, rozgrzej ją na średnim ogniu i ułóż na niej ryby. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia i przełóż do naczynia do zapiekania.
 - Dodaj pieczarki i włóż do piekarnika na 15-20 minut.
 
Smacznego!

English version
Carp baked with mushrooms(8 servings)
Ingredients:
- 1 carp (about 1.5 kg), head and tail discarded, cut into 8 pieces
 - juice of 1 lemon
 - 100 g butter
 - 300 g of small button mushrooms
 - 2 eggs, lightly beaten
 - 1/2 cup flour
 - 1 teaspoon paprika
 - 1 tablespoon vegetable oil
 - salt, pepper
 
Preparation:
- Season the carp pieces generously with salt and pepper, sprinkle with lemon juice and set aside for 1 hour.
 - Preheat the oven to 180 oC.
 - Heat large pan over medium heat, add butter and mushrooms and cook until lightly browned. Season with salt and pepper, and remove from pan.
 - Dredge each piece of fish in egg, next coat with flour mixed with paprika.
 - Heat the same pan over medium heat, add oil and add fish pieces. Cook on each side until browned and transfer into baking dish.
 - Add mushrooms and bake for 15-20 minutes.
 
Enjoy!
