Karp w galarecie

Karp w galarecie
Zdjęcie - Karp w galarecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp w galarecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp w galarecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • karp
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • ½ pora
  • ¼ korzenia selera
  • 2 gałązki liści selera
  • puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 l wody
  • sól, pieprz
  • łyżka przyprawy warzywnej
Przygotowanie Karpia umyć, oczyścić i namoczyć w osolonej wodzie przez około dwie godziny. Po tym czasie odciąć mu łeb, a pozostałą część wyfiletować.


Łeb karpia gotować razem z warzywami (nie trzeba ich kroić) oraz solą i pieprzem w litrze wody przez około 30 min. Następnie wyjąć warzywa i umieścić w garnku filety, gotując je przez kolejne 10 min. Po tym czasie filety wyłowić z wywaru i pokroić na kawałki.


Udekorować talerz: na dno wyłożyć pokrojoną w plasterki marchewkę (ugotowaną w wywarze) oraz groszek. Następnie ułożyć kawałki karpia.


Wywar, w którym był gotowany karp przecedzić i ponownie zagotować. Do gorącego, ale nie wrzącego wywaru, wsypać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Po przestudzeniu przelać do półmiska z warzywami i karpiem, po czym odstawić po wystygnięcia. Po całkowitym wystudzeniu przełożyć do lodówki i pozostawić do stężenia.


Porada:

Smak karpia doskonale uzupełni sok z cytryny lub sos na bazie chrzanu.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów