Karnawałowy garnuszek smakosza
30 dag mięsa od szynki wieprzowej
30 dag baleronu
20 dag pieczarek
garść grzybów suszonych
3 szalotki
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w całości
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki śmietany 30%
1/4 szklanki wytrawnego wina czerwonego
Suszone grzyby opłukać, namoczyć na noc w wodzie.
Następnego dnia grzyby ugotować, a kiedy ostygną pokroić drobno.
Szynkę pokroić na plastry, a następnie w paski.
Baleron pokroić w kostkę.
Pieczarki opłukać, pokroić na ćwiartki.
Szalotkę pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim szalotkę, a następnie partiami obsmażać mięso.
Mięso przełożyć do garnka, a na pozostałym tłuszczu kolejno obsmażyć baleron i pieczarki.
Przełożyć je także do garnka.
Mięso podlać wywarem pozostałym z gotowania grzybów i wodą tak aby było przykryte, dodać pokrojone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, sól, pieprz.
Gotować pod przykryciem ok. pól godziny, aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec gotowania dodać wino, doprawić do smaku solą , pieprzem, zagęścić mąką i dodać śmietankę.