Karmelizowany ananas
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 4minuty
- Czas gotowania: 7minuty
Jeśli tak jak ja odczuwacie silną potrzebę poprawienia sobie humoru a kulinarna metoda na Was działa polecam skarmelizować plastry ananasa w miodzie i maśle. Brzmi jak rozpusta i...... to chyba jest rozpusta:) Taki ananas to rewelacyjny dodatek do kromki chleba z serkiem śmietankowym.
Składniki- świeży ananas - 1/2 szt.
- miód - 2 łyżki
- masło - 1/2 kostki
- sok z cytryny - 3 łyżki
- świeży rozmaryn - 1 gałązka
Ananasa obrać ze skóry, pozbawić twardego środka, pokroić w dowolne plastry.
Masło rozpuścić na patelni, dodać miód i chwilę razem dusić. Dodać sok z cytryny oraz plastry ananasa. Smażyć chwilę, przewrócić na drugą stronę i ponownie chwilę dusić. Ananas powinien być miękki ale jeszcze jędrny.
Podawać na kromce chleba z serkiem śmietankowym. Udekorować listkami rozmarynu.
Smacznego:)