Karkówka w powidłach

Karkówka w powidłach śliwkowych to danie, które zaskakuje głębią smaku. Mięso, powoli pieczone, staje się niezwykle kruche, a sos na bazie powideł śliwkowych tworzy niepowtarzalną, słodko-pikantną glazurę.
Do obsmażania karkówki polecam olej Kujawski 3 ziarna, którego wysoka temperatura dymienia i uniwersalna mieszanka ziaren gwarantują doskonały efekt. Przygotuj ten wyjątkowy obiad, a z pewnością zachwycisz swoich bliskich!
Kujawski 3 ziarna to mój ulubiony olej do smażenia. Odpowiednia mieszanka ziaren sprawia, że olej ma wysoką temperaturę dymienia.

Składniki na karkówkę w powidłach:
- około 1,4 kg karkówki
- olej Kujawski 3 ziarna do smażenia
- 250 g powideł śliwkowych
- 350 ml passaty pomidorowej
- 50 g musztardy (może być bbq)
- po dwie łyżeczki soli, mielonej papryki słodkiej, suszonego oregano, pieprzu ziołowego, mielonej papryki ostrej
- 3 cebule

Jak upiec karkówkę w powidłach?
1️⃣ Karkówkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy.
2️⃣ Posypujemy z obydwu stron mieszanką przypraw i nacieramy.
3️⃣ Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna i obsmażamy plastry mięsa na z dwóch stron na rumiany kolor.
4️⃣ Na patelnię po smażeniu karkówki wlewamy odrobinę wody, dodajemy powidła śliwkowe, passatę pomidorową i musztardę – całość mieszamy.
5️⃣ Cebulę kroimy w piórka.
6️⃣ W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę karkówki, na to dajemy pokrojoną cebulę i tak powtarzamy 3 razy.
7️⃣ Całość zalewamy sosem. Najlepiej, żeby sos zakrywał karkówkę.
8️⃣ Pieczemy w piekarniku przez 2 godz. w temperaturze 160 stopni C, na ostatnie 20 minut zwiększamy temperaturę do 170 stopni.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: prosty przepis