Karkówka w herbacie
- SKŁADNIKI :
- * karkówka wieprzowa - 600 g
- * bulion warzywny - 500 ml
- * białe półwytrawne wino - 150 ml
- * herbata ekspresowa - 3 szt
- * duże jabłko - 1 szt
- * cebula - 1 szt
- * czosnek - 5 ząbków
- * Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem - 3 łyżki
- * Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi - 1 łyżka
- * śmietana 18% słodka - 3 łyżki
- * przyprawy ( sól , pieprz , papryka ostra , papryka słodka , gałka muszkatałowa )
Nie , tytuł absolutnie nie jest żartem!
Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ).
Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste.
Wprost rozpływa się w ustach!
Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!
Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia , że wszystkie soki w mięsie w nim zostają , a po uduszeniu jest soczyste.
Karkówka przyrządzona w ten sposób i podana ze smażonymi ziemniaczkami i buraczkami na ciepło tworzy fantastyczną całość , która nadaje się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie!
Gorąco polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Przygotowujemy gorący warzywny bulion.
Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut.
W tym czasie karkówkę oczyszczamy , nacinamy w kilku miejscach.
W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku.
W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę gałki muszkatałowej.
Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso.
W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.
Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie soki zostaną zamknięte w mięsie.
Zalewamy połową przygotowanego bulionu i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 50-60 minut.
Co jakiś czas podlewamy pozostałym bulionem i obracamy mięso.
Na patelni roztapiamy smalczyk z ziołami ogrodowymi.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy na złoto i wrzucamy do mięsa.
Wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).
Dokładnie mieszamy , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.
Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.
Smacznego!
Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!
Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.