Karkówka/schab w mleku kokosowym
Karkówka/ schab w mleku kokosowym, to świetny pomysł, na niesamowicie soczystą, kruchą, niecodziennie przygotowaną, rozpływającą się w ustach pieczeń, o lekko orientalnym smaku.
Takie mięso, idealnie pasuje na elegancki, świąteczny obiad i z pewnością zachwyci, nawet te najbardziej wymagające podniebienia.
Nie mogę nie dopisać, że to najsmaczniejszy przepis na karkówkę/schab, jaki dotąd udało mi się przetestować.
Karkówka przygotowana w mleku kokosowym wychodzi wręcz genialna!
Myślę, że lepszego efektu końcowego nie można już uzyskać.
Polecam wam go gorąco, będziecie nim zachwyceni!
Inspiracja: Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Składniki:
- 1kg karkówki (może być również schab)
- 1 puszka mleczka kokosowego lub ok. 400ml domowego mleka kokosowego
- 3 łyżeczki suszonej kolendry
- 0.5 czerwonej papryki.
- 3-4 cm kawałek świeżego imbiru
- 1.5 łyżeczki curry
- 400ml rosołu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ok. 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Kolendrę rozetrzeć.
Połączyć z tartym imbirem, 0.5 łyżeczki curry, solą, pieprzem i ok. 2 łyżkami oleju.
Tak powstałą marynatą natrzeć mięso.
Mięso włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Obsmażone mięso włożyć do gorącego mleka kokosowego, wymieszanego z rosołem.
Dodać łyżeczkę curry.
Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa.
Karczek gotować pod przykryciem ok. 50 minut do miękkości.
Co jakiś czas mięso obracać w garnku.
Gotowe mięso pokroić w plastry, podawać z powstałym sosem.
Sos przed podaniem można zagęścić ok. 1 łyżką mąki.