Kapusta z grzybami
To wyjątkowo proste danie.
Potrzebny jest kilogram kapusty kiszonej i suszone grzyby - ok 40 gram - ja miałam podgrzybki i prawdziwki. Do tego jedna cebula - posiekana dość drobno.
Zaczynam od podsmażenia cebuli na oleju. Musi się zeszklić i zmięknąć. Następnie dodaję grzyby (namoczyłam je na noc) - przecedzone i pokrojone w paski. Nie odlewam wody z moczeni, ale zostawiłam ją do podlania kapusty (trzeba tylko uważać na piasek i farfocle, które osiadają na dnie). Podsmażyłam grzyby z cebulą. Tak około 10-15 minut. Następnie dodałam kiszonej kapusty - wymieszałam. Dodałam mielonego pieprzu, liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Wymieszałam i dolałam wody spod grzybów. Zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam około półtorej godziny. Dodałam soli do smaku.
Najlepiej kapustę z grzybami zrobić 3-4 dni wcześniej. Dwukrotnie odgrzewana jest dużo lepsza niż po pierwszym gotowaniu.
Można ją zjeść samą, można dodać do niej łazanek albo użyć jako farszu do pierogów czy kulebiaka.