Kapusta z grochem w cieście
Kapusta z grochem w cieście chlebowym do barszczyku na zakwasie. Resztki kapusty z grochem zawinęłam w ciasto drodżowe chlebowe. Podam przepis na formę keksową 25 cm.
Kapusta z grochem w cieście - składniki i przygotowanie:
Kapusta z grochem
270 g kiszonej kapusty
1/2 szklanki grochu namoczonego przez noc
1 łyżeczka kmninku
1 łyżeczka majeranku
pieprz
3 łyżki oleju
mała cebulka
Namoczony groch ugotować do miękkości bez soli.
Kapustę przed duszeniem przesiekać drobno nożem. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać kminek i kapustę. Dusić ok 30 minut. Nastepnie dodać miękki groch i dodać sporo pieprzu. Przemieszać i podusić chwilę. Na koniec dodać majeranek, wymieszać i odstwić do ostygnięcia.
Ciasto:
300 g mąki chlebowej orkiszowej ( lub innej, nie koniecznie chlebowej)
180 ml wody
3 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki całego kminku i suszonego rozmarynu.
Z podanych składników zagnieść ciasto, wyrobić kilka minut i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Kiedy odpowiednio wyrośnie, przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować prostokat o grubości ok. 1 cm. Rozłożyć równomiernie kapustę z grochem, zwinąć rulon, a zawinąć końce pod spód i przełożyć do frormy wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanego olejem. Odstawić do ponownego wyrośniecia na 20-30 minut. Wierzch ciasta posmarować olejem i posypać całym kminkiem i rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 st.C ok. 50 minut