Kapusta kiszona zasmażana
Zimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj kminek.Nie lubię za dużo mąki ,ale dodatek 1 łyżki czyni kapustę smakowicie aksamitną.Warto zrobić jej nieco więcej,bo im starsza tym smaczniejsza.
Składniki:
0.75-1 kg kapusty
1 cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki smalcu
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
majeranek lub kminek
Wykonanie:
- kapustę podlać do 3/4 wysokości wodą,dodać listek laurowy,ziele angielskie i gotować około 40 minut do miękkości
- cebulę pokroić w kostkę,zrumiemnić na tłuszczu,dodać pod koniec 1 łyżkę mąki i zasmażyć razem .Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty,wymieszać z kapustą i zagotować
- doprawić do smaku pieprzem i cukrem.Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie
- podawać do wieprzowej pieczeni,golonki,kiełbasy lub kotleta schabowego