Kapusta czerwona zasmażana
- SKŁADNIKI:
- * czerwona kapusta - 1 szt
- * mąka - 4 łyżki
- * masło - 70 g
- * ocet jabłkowy - 2 łyżki
- * ocet balsamiczny - 2 łyżki
- * cukier - 3 łyżki
- * sól
- * pieprz
Obiecałam przepis na najpyszniejszą na świecie czerwoną kapustę ?!
No i jest!
Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do obiadu jak najczęściej – do gulaszy … drobiu , kaczki … roladek czy też nawet do ryby.
Przygotowanie wymaga trochę cierpliwości , ale gwarantuję Wam , że na efekt końcowy warto poczekać!
Bez dokładki się nie obejdzie!
Tak więc CZERWONA KAPUSTA ujęcie 1 – czas start!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Kapustę szatkujemy , wrzucamy do dużego garnka , zalewamy wodą
( tak , żeby lekko przykryła kapustę ).
Gotujemy na średnim ogniu.
Po ok. 20 min. na patelni roztapiamy masło , a do roztopionego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy – robimy złotą zasmażkę , odstawiamy.
Po ok. 45 minutach kapustę doprawiamy solą , cukrem , octem jabłkowym i balsamicznym , a następnie dokładnie mieszamy.
( Jeśli jest za dużo wody , jeszcze chwilę gotujemy do odparowania ).
Zasmażkę podgrzewamy , a następnie wlewamy do kapusty.
Dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Odstawiamy do przestudzenia.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Smacznego!