Kapuśniak

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś rozpoczyna się tygodniowa akcja "Gotujemy po polsku", którą tak jak rok temu, zorganizowali Irena i Andrzej z blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Z polską kuchnią co prawda jestem trochę na bakier, ale czyż taka akcja nie jest właśnie najlepszym sposobem, aby to zmienić? :)

Moją pierwszą propozycją (mam nadzieję, że nie ostatnią) jest kapuśniak. Zupa, która nierozerwalnie kojarzy mi się z naszą narodową kuchnią. Kwaśna, rogrzewająca, sycąca..Idealna na zimowe dni. Nigdy jeszcze tej zupy sama nie robiłam, więc jest to mój kapuśniakowy debiut. Opierałam się na przepisie podanym kiedyś przez Cudawianki, choć troszkę go zmieniłam pod siebie. Zupka wyszła bardzo smaczna i na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.

Kapuśniak jest moją propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 500 g kapusty kiszonej

- bulion lub wywar gotowany np. na żeberkach

- 2 marchewki, pietruszka

- 4-5 ziemniaków

- 2 cebule

- 200g wędzonego boczku

- kawałek kiełbasy (u mnie jedno pętko)

- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować warzywa w bulionie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, aż będą miękkie. Cebule drobno posiekać, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucić cebule. Smażyć razem przez chwilę. Kapustę dobrze odcisnąć (ja zachowałam sok), pokroić na mniejsze części. Dorzucić ją do patelni z boczkiem i cebulą. Smażyć razem przez kilka minut, po czym podlać wodą i dusić 10-15 minut. Po tym czasie zawartość patelni dodać do garnka z wywarem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i gotować jeszcze chwilę. Moja zupa była wg mnie za mało kwaśna, więc dolałam jeszcze troszkę soku, który odcisnęłam z kapusty. Podawać gorącą. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Rosółek z  kapustą pak choi
1

Rosółek z kapustą pak choi

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Zupa dyniowa z  tortellini

Zupa dyniowa z tortellini

figmara figmara
figowe smaki

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną
1

Zupa pomidorowa z kaszą jaglan…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa grzybowa z brie

Zupa grzybowa z brie

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa grochowa

Zupa grochowa

aronia aronia
Wiem co jem

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z kapustą i pieczarkami
2

Pierogi z kapustą i pieczarkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa z kapustą włoską i czubrycą zieloną

Zupa z kapustą włoską i czubry…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pikantny kapuśniak z wkładką

Pikantny kapuśniak z wkładką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gołąbki z ryżem do paelli

Gołąbki z ryżem do paelli

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Gołąbki z ziemniakami, bekonem i parmezanem. Dla Niej i dla Niego!

Gołąbki z ziemniakami, bekonem…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sajgonki z białą kapustą i słodkim sosem chili

Sajgonki z białą kapustą i sło…

food² food²
Food Square