Kapuśniak

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś rozpoczyna się tygodniowa akcja "Gotujemy po polsku", którą tak jak rok temu, zorganizowali Irena i Andrzej z blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Z polską kuchnią co prawda jestem trochę na bakier, ale czyż taka akcja nie jest właśnie najlepszym sposobem, aby to zmienić? :)

Moją pierwszą propozycją (mam nadzieję, że nie ostatnią) jest kapuśniak. Zupa, która nierozerwalnie kojarzy mi się z naszą narodową kuchnią. Kwaśna, rogrzewająca, sycąca..Idealna na zimowe dni. Nigdy jeszcze tej zupy sama nie robiłam, więc jest to mój kapuśniakowy debiut. Opierałam się na przepisie podanym kiedyś przez Cudawianki, choć troszkę go zmieniłam pod siebie. Zupka wyszła bardzo smaczna i na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.

Kapuśniak jest moją propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 500 g kapusty kiszonej

- bulion lub wywar gotowany np. na żeberkach

- 2 marchewki, pietruszka

- 4-5 ziemniaków

- 2 cebule

- 200g wędzonego boczku

- kawałek kiełbasy (u mnie jedno pętko)

- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować warzywa w bulionie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, aż będą miękkie. Cebule drobno posiekać, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucić cebule. Smażyć razem przez chwilę. Kapustę dobrze odcisnąć (ja zachowałam sok), pokroić na mniejsze części. Dorzucić ją do patelni z boczkiem i cebulą. Smażyć razem przez kilka minut, po czym podlać wodą i dusić 10-15 minut. Po tym czasie zawartość patelni dodać do garnka z wywarem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i gotować jeszcze chwilę. Moja zupa była wg mnie za mało kwaśna, więc dolałam jeszcze troszkę soku, który odcisnęłam z kapusty. Podawać gorącą. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Dorsz po haitańsku

Dorsz po haitańsku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sezon na pomidory: Pomidorowe podpłomyki

Sezon na pomidory: Pomidorowe…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Letnia sałatka z jabłek ogórków i arbuza

Letnia sałatka z jabłek ogórkó…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Frytki z cukinii
1

Frytki z cukinii

napiecyku napiecyku
napiecyku

Razowa tarta z dynią, kurkami i kozim serem

Razowa tarta z dynią, kurkami…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Przepisy z tych kategorii

Kluseczki z białego sera i szpinaku

Kluseczki z białego sera i szp…

figmara figmara
figowe smaki

Vichyssoise - francuski ziemniaczano-porowy chłodnik
1

Vichyssoise - francuski ziemni…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Placek po węgiersku
2

Placek po węgiersku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Piwne naleśniki z nadzieniem ruskim

Piwne naleśniki z nadzieniem r…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

food² food²
Food Square

Kluski śląskie z sosem kurkowym
1

Kluski śląskie z sosem kurkowy…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy