Kapuśniak

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś rozpoczyna się tygodniowa akcja "Gotujemy po polsku", którą tak jak rok temu, zorganizowali Irena i Andrzej z blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Z polską kuchnią co prawda jestem trochę na bakier, ale czyż taka akcja nie jest właśnie najlepszym sposobem, aby to zmienić? :)

Moją pierwszą propozycją (mam nadzieję, że nie ostatnią) jest kapuśniak. Zupa, która nierozerwalnie kojarzy mi się z naszą narodową kuchnią. Kwaśna, rogrzewająca, sycąca..Idealna na zimowe dni. Nigdy jeszcze tej zupy sama nie robiłam, więc jest to mój kapuśniakowy debiut. Opierałam się na przepisie podanym kiedyś przez Cudawianki, choć troszkę go zmieniłam pod siebie. Zupka wyszła bardzo smaczna i na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.

Kapuśniak jest moją propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 500 g kapusty kiszonej

- bulion lub wywar gotowany np. na żeberkach

- 2 marchewki, pietruszka

- 4-5 ziemniaków

- 2 cebule

- 200g wędzonego boczku

- kawałek kiełbasy (u mnie jedno pętko)

- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować warzywa w bulionie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, aż będą miękkie. Cebule drobno posiekać, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucić cebule. Smażyć razem przez chwilę. Kapustę dobrze odcisnąć (ja zachowałam sok), pokroić na mniejsze części. Dorzucić ją do patelni z boczkiem i cebulą. Smażyć razem przez kilka minut, po czym podlać wodą i dusić 10-15 minut. Po tym czasie zawartość patelni dodać do garnka z wywarem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i gotować jeszcze chwilę. Moja zupa była wg mnie za mało kwaśna, więc dolałam jeszcze troszkę soku, który odcisnęłam z kapusty. Podawać gorącą. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Bataty smażone z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem
1

Bataty smażone z fasolką szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Ziemniaki  z fasolką i boczkiem

Ziemniaki z fasolką i boczkie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szakszuka z fasolą i chorizo

Szakszuka z fasolą i chorizo

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem

Dzi Dzi
karmelowy

Słodka fasolka szparagowa

Słodka fasolka szparagowa

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Quesadilla z rwaną wieprzowiną i serem cheddar

Quesadilla z rwaną wieprzowiną…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Młoda kiszona kapusta

Młoda kiszona kapusta

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zasmażana młoda kapusta
1

Zasmażana młoda kapusta

Beti Beti
kruche babeczki

Idealne gołąbki wegetariańskie

Idealne gołąbki wegetariańskie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Niby gołąbki
1

Niby gołąbki

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone)
2

Gołąbki z młodej kapusty z mię…

aronia aronia
Wiem co jem