Kapuśniak

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś rozpoczyna się tygodniowa akcja "Gotujemy po polsku", którą tak jak rok temu, zorganizowali Irena i Andrzej z blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Z polską kuchnią co prawda jestem trochę na bakier, ale czyż taka akcja nie jest właśnie najlepszym sposobem, aby to zmienić? :)

Moją pierwszą propozycją (mam nadzieję, że nie ostatnią) jest kapuśniak. Zupa, która nierozerwalnie kojarzy mi się z naszą narodową kuchnią. Kwaśna, rogrzewająca, sycąca..Idealna na zimowe dni. Nigdy jeszcze tej zupy sama nie robiłam, więc jest to mój kapuśniakowy debiut. Opierałam się na przepisie podanym kiedyś przez Cudawianki, choć troszkę go zmieniłam pod siebie. Zupka wyszła bardzo smaczna i na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.

Kapuśniak jest moją propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 500 g kapusty kiszonej

- bulion lub wywar gotowany np. na żeberkach

- 2 marchewki, pietruszka

- 4-5 ziemniaków

- 2 cebule

- 200g wędzonego boczku

- kawałek kiełbasy (u mnie jedno pętko)

- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować warzywa w bulionie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, aż będą miękkie. Cebule drobno posiekać, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucić cebule. Smażyć razem przez chwilę. Kapustę dobrze odcisnąć (ja zachowałam sok), pokroić na mniejsze części. Dorzucić ją do patelni z boczkiem i cebulą. Smażyć razem przez kilka minut, po czym podlać wodą i dusić 10-15 minut. Po tym czasie zawartość patelni dodać do garnka z wywarem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i gotować jeszcze chwilę. Moja zupa była wg mnie za mało kwaśna, więc dolałam jeszcze troszkę soku, który odcisnęłam z kapusty. Podawać gorącą. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym

Zupa pieczarkowa z serem pleśn…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Węgierska zupa z mięsem i grzybami
1

Węgierska zupa z mięsem i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia

Zabielana zupa rybna z pulpeci…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Krem z kalafiora z pieczarkami

Krem z kalafiora z pieczarkami

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Zupa pomidorowa z tortellini

Zupa pomidorowa z tortellini

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa z selera i jabłek - polska odpowiedź na francuską zupę cebulową

Zupa z selera i jabłek - polsk…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Kapuśniak / kwaśnica bez mięsa
1

Kapuśniak / kwaśnica bez mięsa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami
6

Piersi z kaczki z dyniowymi ko…

food² food²
Food Square

Domowa kiszona czerwona kapusta
1

Domowa kiszona czerwona kapust…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Łazanki z kapustą włoską
1

Łazanki z kapustą włoską

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek
1

Fioletowy coleslaw – z czerwon…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu
1

Czerwona kapusta pekińska ze s…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj