Kapuśniak

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś rozpoczyna się tygodniowa akcja "Gotujemy po polsku", którą tak jak rok temu, zorganizowali Irena i Andrzej z blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Z polską kuchnią co prawda jestem trochę na bakier, ale czyż taka akcja nie jest właśnie najlepszym sposobem, aby to zmienić? :)

Moją pierwszą propozycją (mam nadzieję, że nie ostatnią) jest kapuśniak. Zupa, która nierozerwalnie kojarzy mi się z naszą narodową kuchnią. Kwaśna, rogrzewająca, sycąca..Idealna na zimowe dni. Nigdy jeszcze tej zupy sama nie robiłam, więc jest to mój kapuśniakowy debiut. Opierałam się na przepisie podanym kiedyś przez Cudawianki, choć troszkę go zmieniłam pod siebie. Zupka wyszła bardzo smaczna i na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.

Kapuśniak jest moją propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 500 g kapusty kiszonej

- bulion lub wywar gotowany np. na żeberkach

- 2 marchewki, pietruszka

- 4-5 ziemniaków

- 2 cebule

- 200g wędzonego boczku

- kawałek kiełbasy (u mnie jedno pętko)

- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować warzywa w bulionie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, aż będą miękkie. Cebule drobno posiekać, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucić cebule. Smażyć razem przez chwilę. Kapustę dobrze odcisnąć (ja zachowałam sok), pokroić na mniejsze części. Dorzucić ją do patelni z boczkiem i cebulą. Smażyć razem przez kilka minut, po czym podlać wodą i dusić 10-15 minut. Po tym czasie zawartość patelni dodać do garnka z wywarem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i gotować jeszcze chwilę. Moja zupa była wg mnie za mało kwaśna, więc dolałam jeszcze troszkę soku, który odcisnęłam z kapusty. Podawać gorącą. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Tawa tawas

Tawa tawas

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Jedz te dwu-składnikowe pankejki każdego ranka a zobacz jak Twój tłuszczyk znika!

Jedz te dwu-składnikowe pankej…

Olivia Olivia
Zdrowe Debiuty

Szwedzki jabłecznik

Szwedzki jabłecznik

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zapiekanka chłopska
1

Zapiekanka chłopska

Beti Beti
kruche babeczki

Krem z batatów z salsą mango

Krem z batatów z salsą mango

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pączki hiszpańskie
1

Pączki hiszpańskie

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone mojej babci (zapiekane)
1

Kotlety mielone mojej babci (z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Naleśnikowe tortille z kurczakiem, sałatą i pomidorem

Naleśnikowe tortille z kurczak…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Puree z topinambura i jabłka

Puree z topinambura i jabłka

Dzi Dzi
karmelowy

Muffiny z bananami i masłem orzechowym - bez cukru

Muffiny z bananami i masłem or…

montka montka
cukierenka

Befsztyk, biff à la Lindström

Befsztyk, biff à la Lindström

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Cenci – toskańskie faworki |

Cenci – toskańskie faworki |

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko