Kapuśniak

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś rozpoczyna się tygodniowa akcja "Gotujemy po polsku", którą tak jak rok temu, zorganizowali Irena i Andrzej z blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Z polską kuchnią co prawda jestem trochę na bakier, ale czyż taka akcja nie jest właśnie najlepszym sposobem, aby to zmienić? :)

Moją pierwszą propozycją (mam nadzieję, że nie ostatnią) jest kapuśniak. Zupa, która nierozerwalnie kojarzy mi się z naszą narodową kuchnią. Kwaśna, rogrzewająca, sycąca..Idealna na zimowe dni. Nigdy jeszcze tej zupy sama nie robiłam, więc jest to mój kapuśniakowy debiut. Opierałam się na przepisie podanym kiedyś przez Cudawianki, choć troszkę go zmieniłam pod siebie. Zupka wyszła bardzo smaczna i na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.

Kapuśniak jest moją propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

- 500 g kapusty kiszonej

- bulion lub wywar gotowany np. na żeberkach

- 2 marchewki, pietruszka

- 4-5 ziemniaków

- 2 cebule

- 200g wędzonego boczku

- kawałek kiełbasy (u mnie jedno pętko)

- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować warzywa w bulionie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, aż będą miękkie. Cebule drobno posiekać, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę przesmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucić cebule. Smażyć razem przez chwilę. Kapustę dobrze odcisnąć (ja zachowałam sok), pokroić na mniejsze części. Dorzucić ją do patelni z boczkiem i cebulą. Smażyć razem przez kilka minut, po czym podlać wodą i dusić 10-15 minut. Po tym czasie zawartość patelni dodać do garnka z wywarem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i gotować jeszcze chwilę. Moja zupa była wg mnie za mało kwaśna, więc dolałam jeszcze troszkę soku, który odcisnęłam z kapusty. Podawać gorącą. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Wiejski żurek w chlebie
2

Wiejski żurek w chlebie

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciapkapusta
2

Ciapkapusta

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sernik krakowski
3

Sernik krakowski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Podpłomyki domowe żytnie
1

Podpłomyki domowe żytnie

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Drożdżówka z malinami i serkiem

Drożdżówka z malinami i serkie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Kapusta kiszona curry z jabłkiem
2

Kapusta kiszona curry z jabłki…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty
3

Coleslaw – prosta surówka z cz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki
1

Surówka z kiszonej kapusty, ja…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Koreańska surówka z czerwonej kapusty
3

Koreańska surówka z czerwonej…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kapuśniak z kapusty pekińskiej
1

Kapuśniak z kapusty pekińskiej

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit