Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Pyszny i prosty kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą, ziemniakami, koperkiem i marchewką. Zupa kapuśniak ugotowana na rosole, doprawiona kminkiem i tymiankiem.
Ten przepis na kapuśniak z młodej kapusty jest łatwy i szybki do zrobienia. Zupa jest pełna zdrowych warzyw i aromatycznych ziół i przypraw. Można używać sezonowych warzyw, ja mam tendencję do zmiany ilości składników w zależności od tego, ile każdego z nich mam pod ręką.
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Oto kilka pomysłów z czym podawać kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
- świeża bagietka, chleb wiejski, żytni lub pszenne bułeczki naprawdę dobrze komponują się z zupą
- do posypania zupy możesz użyć wszystkiego, co lubisz. Doskonałe będą grzanki, drobno posiekana natka pietruszki, koperek, a także nasiona sezamu lub czarnuszki
- zupę można dodatkowo wzbogacić odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany
Ten przepis na kapuśniak sugeruje przygotowanie zupy na zasmażce z mąki. Jeśli wolisz lżejszą wersję kapuśniaku, możesz przygotować zupę bez zasmażki.
Kapuśniak z młodej kapusty
Ta zupa jest dość prosta do zrobienia. Wystarczy tylko jeden garnek na zupę i kilka prostych składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Kapuśniak dobrze się przechowuje. W hermetycznym pojemniku, w lodówce możemy przetrzymać zupę do 4 dni. Można ją także zamrozić.
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku z młodej kapusty:
- 1 kg poszatkowanej młodej kapusty
- około 500g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 250-300g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 starta na tarce marchewka
- 2 litry wywaru z mięsa
- 1/2 pęczka posiekanego koperku (bez łodyżek)
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i kminku
- sól i pieprz do smaku
zasmażka :
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty
- W garnku na zupę rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną w kostkę wędzoną kiełbasę, następnie dodać posiekaną cebulę oraz czosnek - poddusić wszystko razem, często mieszając.
- Do kiełbasy dodać pokrojone ziemniaki, startą marchew i poszatkowaną kapustę - wszystko razem smażyć kilka minut. Wlać wywar mięsny, dodać przyprawy i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania do kapuśniaku można przygotować zasmażkę: na suchej patelni zrumienić 2 łyżki mąki pszennej, wlać olej i starannie rozmieszać. Gdy zasmażka lekko się zagotuje, zdjąć z ognia, rozprowadzić kapuśniakiem i wlać do garnka z zupą, cały czas mieszając. Kapuśniak z młodej kapusty zagotować, doprawić do smaku i wsypać posiekany koperek.
Mam nadzieję, że przepis na kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)