Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

 

 

Zdjęcie - Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

 

Pyszny i prosty kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą, ziemniakami, koperkiem i marchewką. Zupa kapuśniak ugotowana na rosole, doprawiona kminkiem i tymiankiem.

Ten przepis na kapuśniak z młodej kapusty jest łatwy i szybki do zrobienia. Zupa jest pełna zdrowych warzyw i aromatycznych ziół i przypraw. Można używać sezonowych warzyw, ja mam tendencję do zmiany ilości składników w zależności od tego, ile każdego z nich mam pod ręką.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Oto kilka pomysłów z czym podawać kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

  • świeża bagietka, chleb wiejski, żytni lub pszenne bułeczki naprawdę dobrze komponują się z zupą
  • do posypania zupy możesz użyć wszystkiego, co lubisz. Doskonałe będą grzanki, drobno posiekana natka pietruszki, koperek, a także nasiona sezamu lub czarnuszki
  • zupę można dodatkowo wzbogacić odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany

Ten przepis na kapuśniak sugeruje przygotowanie zupy na zasmażce z mąki. Jeśli wolisz lżejszą wersję kapuśniaku, możesz przygotować zupę bez zasmażki.


Zdjęcie - Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kapuśniak z młodej kapusty
Ta zupa jest dość prosta do zrobienia. Wystarczy tylko jeden garnek na zupę i kilka prostych składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Kapuśniak dobrze się przechowuje. W hermetycznym pojemniku, w lodówce możemy przetrzymać zupę do 4 dni. Można ją także zamrozić.

Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku z młodej kapusty:

  • 1 kg poszatkowanej młodej kapusty
  • około 500g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 250-300g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 starta na tarce marchewka
  • 2 litry wywaru z mięsa
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku (bez łodyżek)
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i kminku
  • sól i pieprz do smaku

zasmażka :

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju


Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

  • W garnku na zupę rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną w kostkę wędzoną kiełbasę, następnie dodać posiekaną cebulę oraz czosnek - poddusić wszystko razem, często mieszając.
  • Do kiełbasy dodać pokrojone ziemniaki, startą marchew i poszatkowaną kapustę - wszystko razem smażyć kilka minut. Wlać wywar mięsny, dodać przyprawy i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania do kapuśniaku można przygotować zasmażkę: na suchej patelni zrumienić 2 łyżki mąki pszennej, wlać olej i starannie rozmieszać. Gdy zasmażka lekko się zagotuje, zdjąć z ognia, rozprowadzić kapuśniakiem i wlać do garnka z zupą, cały czas mieszając. Kapuśniak z młodej kapusty zagotować, doprawić do smaku i wsypać posiekany koperek.


Mam nadzieję, że przepis na kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)


Zdjęcie - Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów