Kapuśniak

30/40 dag kapusty kiszonej

10/15 dag podgardla wędzonego

10 dag kiełbasy zwyczajnej

1 cebula

1 pomidor

5 ziemniaków

2 listki laurowe

sól

pieprz czarny

kminek

majeranek

ziele angielskie

1 ząbek czosnku lub 2 maleńkie

olej

 

 

Kapustę pokroić, wrzucić do gara, zalać wodą, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Podgardle i kiełbasę pokroić w plastry, wrzucić do cebulki. Pomidora obrać ze skóry, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę. Dodać do zasmażki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Do ziemniaków dodać przesmażone składniki, listki laurowe i ugotowaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, kminkiem, czosnkiem. Chwilkę podgotować na "małym ogniu", żeby wszystkie składniki się przegryzły.

 

 

W zależności jak bardzo chcecie mieć kwaśny kapuśniak, warto wodę wlewać po trochu do reszty składników. Ja część wody wylewam, bo nie lubię nadmiaru kwasu w zupie. Ale to rzecz smaku;)

 

Tym przepisem chciałam zareklamować akcję "Gotujemy po polsku".

Przez 2 tygodnie będę ściśle trzymać się typowych przepisów kuchni polskiej. Tych sprawdzonych, które na dobre zagościły w moim domu. Jednocześnie biorąc udział w zabawie, mam nadzieję, że wiele nauczę się podglądając inne kulinarne blogi, biorące udział w tej akcji. Do dzieła:)))

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Zielony chłodnik z awokado

Zielony chłodnik z awokado

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidor…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

  Różowy, letni chłodnik

Różowy, letni chłodnik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chłodnik litewski z botwiny

Chłodnik litewski z botwiny

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zupa fasolowa z ciecierzycą

Zupa fasolowa z ciecierzycą

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z młodej kapusty
1

Zupa krem z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Aksamitna zupa szczawiowa z jajkiem
1

Aksamitna zupa szczawiowa z ja…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Koperkowy rosół z zielonymi szparagami

Koperkowy rosół z zielonymi sz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku

Fisksoppa – zupa rybna po szwe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym

Chłodnik ze szczawiem i serem…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Krem ze szparagów ze skwarkami

Krem ze szparagów ze skwarkami

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG