Kapuśniaczek z młodej kapusty z grzybami
Młoda kapusta nigdy nie jest zła i doskonale smakuje w surówkach, duszona z warzywami jako dodatek do mięs czy w zupach. Zupa, którą chcę Wam zaproponować jest bardzo łatwa w przygotowaniu, smaczna i ma tę zaletę, że można ją podać na dwa sposoby. Jako lekką zupę, wstęp do drugiego dania albo wzbogaconą o pulpeciki jako obiad jednogarnkowy. Wypróbowałam jeden i drugi wariant, dla mnie super, polecam zwłaszcza wtedy kiedy cierpimy na brak czasu a na drugi dzień zjadłoby się coś dla odmiany innego.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 60 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 litr bulionu mięsnego,
- ½ nie dużej główki młodej kapusty,
- ¼ szklanki suszonych grzybów lub (przesmażone na maśle pieczarki),
- ½ pęczka dymki ze szczypiorem,
- 1 łyżka oleju
- liść laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
Sposób wykonania:
- kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy,
- grzyby suszone zalewamy ¼ szklanki gorącej wody i moczymy około 10 min.
- cebulę dymkę i szczypior myjemy i siekamy,
- w garnku o grubym dnie, na łyżce oleju szklimy cebulę następnie dodajemy grzyby razem z wodą, w której się moczyły i wywar mięsny,
- do wywaru dodajemy poszatkowaną kapustę oraz posiekany szczypior i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min., (pierwsze 10 min bez przykrycia),
- pod koniec gotowania doprawiamy nasz kapuśniaczek solą i pieprzem a jeśli ktoś lubi może dodać estragon lub kminek.
Kapuśniak możemy podać z pulpetami i świeżym pieczywem jako obiad jednogarnkowy. Przepis na pulpety tutaj.