Kapuśniaczek z młodej kapusty z grzybami

Kapuśniaczek z młodej kapusty z grzybami

Młoda kapusta nigdy nie jest zła i doskonale smakuje w surówkach, duszona z warzywami jako dodatek do mięs czy w zupach. Zupa, którą chcę Wam zaproponować jest bardzo łatwa w przygotowaniu, smaczna i ma tę zaletę, że można ją podać na dwa sposoby. Jako lekką zupę, wstęp do drugiego dania albo wzbogaconą o pulpeciki jako obiad jednogarnkowy. Wypróbowałam jeden i drugi wariant, dla mnie super, polecam zwłaszcza wtedy kiedy cierpimy na brak czasu a na drugi dzień zjadłoby się coś dla odmiany innego.

Zdjęcie - Kapuśniaczek z młodej kapusty z grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 60 min.

Stopień trudności – łatwy

 Składniki:

  • 1 litr bulionu mięsnego,
  • ½ nie dużej główki młodej kapusty,
  • ¼ szklanki suszonych grzybów lub (przesmażone na maśle pieczarki),
  • ½ pęczka dymki ze szczypiorem,
  • 1 łyżka oleju
  • liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,

Sposób wykonania:

  1. kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy,
  2. grzyby suszone zalewamy ¼ szklanki gorącej wody i moczymy około 10 min.
  3. cebulę dymkę i szczypior myjemy i siekamy,
  4. w garnku o grubym dnie, na łyżce oleju szklimy cebulę następnie dodajemy grzyby razem z wodą, w której się moczyły i wywar mięsny,
  5. do wywaru dodajemy poszatkowaną kapustę oraz posiekany szczypior i gotujemy na wolnym ogniu około 20 min.,  (pierwsze 10 min bez przykrycia),
  6. pod koniec gotowania doprawiamy nasz kapuśniaczek solą i pieprzem a jeśli ktoś lubi może dodać estragon lub kminek.

Kapuśniak możemy podać z pulpetami i świeżym pieczywem jako obiad jednogarnkowy. Przepis na pulpety tutaj.

Zdjęcie - Kapuśniaczek z młodej kapusty z grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów