Kanapki z figami
Moja ostatnia propozycja wykorzystania świeżych fig to te niebanalne kanapki. Połączenie składników jest naprawdę wyjątkowe, a smak słodki, słony i ostry świetnie się komponują. Takie śniadanie może wprawić w dobry humor na cały dzień;D Oczywiście nadają się również na przekąskę w ciągu dnia. Polecam:)
Kanapki z karmelizowaną cebulą, kiełbasą z papryką, pecorino, figami i miodem
- duża kromka razowego chleba z ziarnami
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
- kilka plasterków ostrej kiełbasy z papryką
(u mnie vrbovecka z Chorwacji)
- kilka plasterków sera pecorino
- 3 figi
- 1 łyżeczka miodu
Pokroić cebulę na dość cienkie plastry.
Podsmażyć, doprawić i dusić pod przykryciem 15 minut, ew. dolewając trochę wody.
Częściowo odkryć i odparowywać przez 10-15 minut, często mieszając.
Ostudzoną cebulę ułożyć na chlebie, przykryć kiełbasą, serem i figami.
Polać figi miodem.
Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 1
Kaloryczność: 370 kcal
Kanapki z karmelizowaną cebulą, kiełbasą z papryką, pecorino, figami i miodem
- duża kromka razowego chleba z ziarnami
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
- kilka plasterków ostrej kiełbasy z papryką
(u mnie vrbovecka z Chorwacji)
- kilka plasterków sera pecorino
- 3 figi
- 1 łyżeczka miodu
Pokroić cebulę na dość cienkie plastry.
Podsmażyć, doprawić i dusić pod przykryciem 15 minut, ew. dolewając trochę wody.
Częściowo odkryć i odparowywać przez 10-15 minut, często mieszając.
Ostudzoną cebulę ułożyć na chlebie, przykryć kiełbasą, serem i figami.
Polać figi miodem.
Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 1
Kaloryczność: 370 kcal