Kanapka z awokado i ciecierzycą
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: -minuty
To tylko kanapka i aż kanapka. Przepyszna. Do jej wykonania użyłam pieczonej ciecierzycy, ale jeśli akurat nie macie można taką zwykłą z puszki osączyć, obtoczyć w przyprawach i podsmażyć kilka minut na patelni.
Składniki- awokado - 1 szt.
- pieczona ciecierzyca - 1 szkl.
- słodka papryka - 1/4 łyżeczki
- ostra papryka - 1/4 łyżeczki
- kumin - szczypta
- sól - do smaku
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- papryczka chili - 1/2 strączka
- natka pietruszki
- chleb
Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę, przełożyć do miski. Dodać papryki, sól, kumin, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Wszystko razem ugnieść widelcem na papkę. Ciecierzycę osączyć, obtoczyć w przyprawach i obsmażyć na patelni kilka minut. Kromki chleba opiec w opiekaczu lub na suchej patelni, smarować pastą z awokado i nakładać ok. dwóch łyżek ciecierzycy. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)