Kalafior z soczewicą
przepis:
2 ziemniaki
kilka różyczek kalafiora
1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy
1 marchew
biała część pora
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
100 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka tandoori
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
250 ml wody lub bulionu warzywnego
Warzywa obrać i opłukać.
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w półtalarki.
Por pokroić w krążki.
Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.
W garnuszki rozgrzać olej zeszklić na nim por i zmiażdżony ząbek czosnku, dodać marchew, ziemniaki, kalafior i soczewicę.
Chwilę razem przesmażać, a następnie dodać sól, pieprz, kurkumę, tandoori oraz dolać wodę i mleko kokosowe.
Warzywa gotować aż zmiękną.