Kalafior z jabłkowym winegretem
Kupilam tak olbrzymiego kalafiora,ze nie zdolalismy go zjesc,oczywiscie tradycyjnie z buleczka i maselkiem na cieplo.Niezjedzona polowa wyladowala w lodowce.W tak upalny dzien chcialoby sie jesc tylko zimne potrawy dla ochlody i tak wlasnie zjedlismy tego kalafiora,na zimno z pysznym jablkowym winegretem.Jednoczesnie nadarzyla sie okazja by wyprobowac nowo zakupiony ocet jablkowy z dojrzalych jablek.Bardzo polecam,bo winegret przygotowany na jego bazie jest przepyszny i na pewno idealnie pasuje nie tylko do kalafiora,ale do wszystkich letnich salatek.
Skladniki na 2 osoby:
1/2 duzego kalafiora
2 lyzki octu winnego z jablek
2 lyzki oleju lub oleju ryzowego
1 lyzeczka miodu
sol,pieprz
duzo koperku
Wykonanie:
- z ugotowanego i schlodzonego kalafiora odkroic rozyczki i umiescic w salaterce.Glaba mozna pokroic na mniejsze kawalki i dodac do salaterki lub zjesc.Kalafior powinien byc ugotowany al dente
- ocet winny wymieszac z olejem i miodem na gladki krem,ewentualnie skosztowac,czy nie dodac go wiecej,bo jest bardzo delikatny w smaku.Dodac sol i pieprz.Wymieszac
- koperek obrac z galazek i posiekac
- kalafior wymieszac z winegretem i koperkiem