Kalafior Generała Tso
Kalafior Generała Tso to amerykańskie danie inspirowane kuchnią chińską. Z dodatkiem delikatnego ryżu może stanowić ciekawe wegetariańskie, a nawet wegańskie danie obiadowe, lunchowe lub kolacyjne.
Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Bardzo często przygotowuję z niego zupy, piekę w dodatkiem rozmaitych przypraw lub gotuję i podaję pod beszamelem. Próbowaliście kiedyś makaronu z pieczonym kalafiorem? Albo steka z kalafiora? Koniecznie wypróbujcie te pomysły. A jeśli wolicie klasyki, to równie pyszny jest kalafior polany masłem i zrumienioną bułką tartą. Czy może być cos lepszego? Czyste smaki dzieciństwa.
Tym razem postawiłam na pikantne smaki rodem z Azji i przygotowałam kalafior według popularnego przepisu, który wpadł mi w oko już dość dawno, ale nie umiałam się zdecydować, którą jego wersję wybrać. Ostatecznie zdecydowałam się na wersję wegańską, czyli z kalafiorem i zamiast smażenia go w głębokim tłuszczu, upiekłam w piekarniku. Polecam ten sposób i dlatego ten właśnie przepis zamieszczam w mojej kronice kulinarnych przebojów.
To danie zachwyci z pewnością amatorów pikantnych, azjatyckich smaków i tych, którzy lubią warzywne obiady. Upieczone kąski kalafiora wyglądają niczym rumiane kawałki kurczaka, a smakują nawet lepiej niż mięso. To oczywiście moje osobiste zdanie i smakosze mięsa mogą się ze mną nie zgodzić, ale jestem przekonana, że takiego kalafiora zjedzą ze smakiem. Sprawdziłam na moim osobistym mięsożercy ;)
5 z 1 głosu Kalafior Generała Tso Amerykańskie danie inspirowane kuchnią azjatycką. Wersja pieczona i wegańska. Porcji 2 porcje Czas przygotowania 5 minsCzas gotowania 40 mins Składniki
- 500 g kalafior świeży
panierka do kalafiora
- 1/2 szklanki mąka ryżowa
- 2 łyżki skrobia kukurydziana opcjonalnie ziemniaczana
- 1 ząbek czosnku
- 20 ml sos sojowy
- 20 ml olej roślinny
- 125 ml wody
- 1/4 łyżeczki soli
sos
- 1 sztuka czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbir
- 1 łyżka sriracha lub wg uznania
- 80 ml sos sojowy jasny
- 30 ml octu ryżowego
- 30 ml mirin
- 12 g cukru trzcinowego lub do smaku
- 10 ml oleju sezamowego
- 5 ml oleju roślinnego
- 125 ml wody
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- sól do smaku jeśli konieczna
Sposób przygotowania
- Kalafior podziel na małe różyczki
- Wszystkie składniki panierki wymieszaj. Obtocz w niej dokładnie cząstki kalafiora.
- Ułóż kalafior na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w 185 stopniach C przez około 30 minut.
- Gdy kalafior się piecze, przygotuj sos.
- Paprykę drobno pokrój i przesmaż na oleju roślinnym. Gdy zacznie mięknąc, dodaj starty czosnek i imbir. Przesmaż.
- Do warzyw dodaj sos sojowy, mirin, ocet cukier, sriracha oraz olej sezamowy.
- Gdy całość zacznie intensywnie pachnieć, wymieszaj skrobię kukurydzianą w wodzie i dodaj do sosu. Zagotuj mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej niewielką ilość wody. Dopraw do smaku solą jeśli to konieczne (ja nie dodawałam).
- Do gotowego sosu dodaj upieczony kalafior i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z ryżem posypane dymką.
Jedna porcja zawiera około:Serving: 550g | Kalorie: 624kcal | Carbohydrates: 89.85g | Białko: 11.9g | Fat: 21.73g | Tłuszcze nasycone: 2.15g | Fiber: 9.6g | Cukier: 30.4g Podpowiedzi i notatkiSos sriracha jest bardzo pikantny. Jeśli nie lubisz mocno ostrych dań, dodawaj go stopniowo do uzyskania odpowiedniego stopnia ostrości. Okazja: Danie główne, Kolacja, Lunch, Obiad Rodzaj dania: bezglutenowe, Kuchnia Azjatycka, Wegańśkie, Wegetariańskie Słowa kluczowe: kalafior